Adriai-tenger - Horvátország, Szlovénia, Olaszország, Montenegró
ADATAID  •   FÓRUMOK  •   KÉPGALÉRIA  •   LINK KÜLDÉS  •   LINKEK  •   ROVATOK  •   HÍREINK  •   AJÁNLJ MINKET  •   E-MAIL  •   VALUTAVÁLTÓ  •   IDŐJÁRÁS
Szponzorált linkek
Bővített menü
 Főoldal

 Kommunikáció
 Fórum
 Kapcsolat
 Ajánlj minket!
 Szavazások
 Híreink
 Rovatok
 Hírküldés
 Hírek archívuma
 Letöltések, Linkek
 Linkek
 Link küldés
 Információk
 Szavazások
 Toplisták
 Valutaváltó
 Személyes terület
 Kapcsolat
 Ajánlj minket!
 Keresés
 Naplók
 Adataid
 Utazási információk
 Utazás Horvátország
 Utazás Montenegró
 Utazás Olaszország
 Utazás Spanyolország
 Utazás Szlovénia
 WYW Linkek
· Utazás
· Horvátország
· Horvát-apartman
· Horvát-szigetek
· Olaszország
· Szlovénia
Hirdetés


Kategóriák
Szavazás
Hová utaznál szívesebben?

Tengerpart
Balaton
Hegyvidék
Sivatag
Esőerdő
Mindegy, csak ne a négy fal között legyek!Eredmények
Szavazások

Szavazat: 247575
Megjegyzés: 0
Utazás Spanyolország

Utazás Mallorca - Nyaralás Mallorca

Spanyolország Ibiza Mallorca La Manga Kanári-szigetek Teneriffe Fuerteventura Lanzarote Sevilla Costa del Sol Costa Dorata Costa Brava Barcelona Lloret de Mar Segovia Toledo Madrid

Mallorca a Földközi tenger gyöngyszeme

» Általános ismertető
» Áram  » Beutazás, vámszabályok  » Személyigazolvány, útlevél, jogosítvány » Borravaló » Posta » Postadíj


A Baleári-szigetcsoport legnagyobb és legnépszerűbb szigete Mallorca melynek 300 km-es partszakasza csodálatos zöld környezetben várja az idetérő vendégeit. A sziget fővárosa a festői szépségű Palma de Mallorca pezsgő életű nagyváros, lükető éjszakai élettel, hangulatos óvárosával Spanyolország egyik legkedveltebb turistaközpontja. A sziget szédítő magasságú szikláival, hatalmas hegyeivel, citrom és narancsfa ligeteivel, finom homokos strandjaival, kristálytiszta tengerrel és életvidámságot sugalló üdülőhelyeivel már az első alkalommal elcsábítja az ide utazókat olyannyira, hogy ez a szerelem évről évre visszacsalogatja az egyszer már itt nyaralókat.


Általános Ismertető   ۩

Áram      ۩

Mallorca Európa közepén helyezkedik el. A pár évvel ezelott a még különálló 125 V-os elektromos csatlakozások mára eltuntek. Minden szálloda és minden Finca (üdülo ház) rendelkezik az ismert 2 pólusú "Európai dugaszoló aljazattal". Csupán csak a védoérintkezos villás dugónál vannak eltérések Magyarországhoz képest - itt szükség lenne egy adapterre, amelyet egy pár euróért majdnem minden üzletben meg lehet vásárolni.

Beutazás és vámszabályok   ۩

Mivel Spanyolország az EU belpiacához tartozik, az EU tagországokból utazóknak nem kell a határon vámot fizetniük. Mindegy, hogy valaki repülovel, autóval vagy autóbusszal utazik Spanyolországba, csak kivételes esetben találkozna vámellenorzéssel.
Ha valaki azokból az országokból utazik be, amelyek nem tartoznak az EU-hoz (pl:Svájc), természetesen azokra érvényesek a határok és a vámellenorzések.

Személyigazolvány, útlevél és jogosítvány   ۩

A személyi papírok ellenorzése az EU országokon belül elvileg elmarad, de az útlevelet szükséges az utazóknak magukkal vinni. Valamilyen okból megtörténhet, hogy a repülotéren vagy a határon ellenorzést tartanak és Spanyolországban is szükséges az útlevél az igazoltatáshoz.
A szállodában való bejelentkezéshez is kérik a személyi papírokat. Utazás elott érdemes megnézni az útlevél lejárati dátumát. Az útlevélnek (a beutazástól számított) még legalább 3 hónapig érvényesnek kell lennie.
Ha valaki egy kaszinót látogat meg, vagy be szeretné váltani utazási csekkét, szüksége lesz az útlevelére.
Aki egy jármuvet szeretne kikölcsönözni, az útlevélen kívül fel kell mutatnia a jogosítványát is. Egy nemzeti jogosítvány elegendo, nincs szükség a nemzetközi jogosítványra.
Fordítva egy nemzetközi jogosítvány nem elég.
Egy jó ötlet, ha valaki már otthon másolatot készíttet a jogosítványáról és az útlevelérol, így felkészül egy ilyen esetre.
Egy régebbi tanács: ha valaki autóval utazott Spanyolország területére, elegendo volt a papírok másolatait magával vinnie, de ez már nincs érvényben. Balesetnél vagy közlekedési ellenorzésnél a spanyol rendorség az eredetieket szeretné látni.

Borravaló   ۩

Ami nálunk szokás, hogy a számlaösszegeket felkerekítjük és utána szólunk a pincérnek "jó így" Spanyolországban ez nem e szerint muködik. Ha ismeri a pontos számlaösszeget adjon hozzá egy kis borravalót, amit utána a pincér hallgatva eltesz.
Minden más esetben, amikor valaki számlát kap, helyezze a pénzösszeget a fizeto tányérra és várja meg a visszajárót. Ha valaki az étellel vagy a kiszolgálással nem elégedett, hagyja kb. a számlaösszeg 5%-át a fizeto tányéron, ha kituno volt az étel vagy a kiszolgálás akkor adjon 10%-ot. De ne többet, hisz biztosan senki nem akarja az ottani szokásokat elrontani.

Posta   ۩

A mai napig a posta egész Spanyolország területén, különösen Mallorcán egy "zurzavar", amin sírni vagy nevetni lehet. A foposta mellett a Palma nagyváros csupán 5 más állandó postahivatallal rendelkezik, amelyek csak hétfotol péntekig - mindig délelott - vannak nyitva.
Hogy a forgalmat jobban ellássák, ezek mellett muködnek még a gördülo postahivatalok. Ezek állandó napokon, határozatlan ideig állnak a város különbözo pontjain. A kisebb városokban található egy postahivatal, ugyanúgy határozott nyitvatartási idovel, kisebb helységekben pedig egy levélszekrény, olykor még az sem.

Postadíj   ۩

Palmában és máshol is sok helyen látni lehet sárga, kerek levélládákat a királyi jelképpel ellátva. A legjobb, ha nem dob bele semmit, mert ami a postafeladvánnyal történik, és hogy az milyen gyorsan lesz elszállítva, az postatitok.
Különösen az mutat arra, hogy Palmában ezek a postaládák nincsenek idobeli távolságban kiürítve, hanem valamennyien "egy idoben" hétfotol péntekig 14 órakor és szombaton 13 órakor, ami személyzet-technikailag alig elképzelheto.
Postadíj (új tarifák 2004.01.01-tol)
A levelezolapok és a levelek Spanyolországon belül 27 centbe kerülnek, Európába 52 centbe és Európán kívul 77 centbe.


Keresés


Hirdetések
Régebbi hírek
2006-11-08
· Olaszország általános információk
2006-11-07
· Trogir
2006-07-16
· Magyar rendőrök Horvátországban
2006-04-10
· HorvátTengerParty: Duga Uvala, 2006. júl. 2-8.
2006-03-26
· Nápoly
· A horvát Adria
· Montenegró - Crna Gora
2006-02-25
· Torino 2006 - Gyorskorcsolya
· Edvin Marton Torinóban
2006-02-16
· Szerbia és Montenegró
2006-02-15
· Bakar általános ismertető
· Kraljevica általános ismertető
2006-01-15
· Torino: Téli olimpia 2006
· Horvátország: Rekord turizmus
2005-11-13
· Val di Sole - Peio/Pejo
2005-10-30
· Bormio - Livigno és környéke
· Madonna di Campiglio
2005-10-25
· Kronplatz
2005-10-23
· Folgarida - Marilleva (Val di Sole)
2005-10-22
· Fai della Paganella - Andalo
2005-10-21
· Olaszország - Cortina d'Ampezzo
2005-10-09
· Shopping Olaszországban
· Olaszország - Corno alle Scale
2005-10-05
· Olaszország - Arabba - Marmolada
· Olaszország - Alta Badia
· Szlovénia - Bohinj
· Szlovénia - Zelenica
· Szlovénia - Velika Planina
2005-10-03
· Szlovénia - Stari Vrh
· Szlovénia - Kope

Korábbi cikkek
© 2005. Adriai-tenger utazási információs portál DVD Top Toplista