Adriai-tenger - Horvátország, Szlovénia, Olaszország, Montenegró
ADATAID  •   FÓRUMOK  •   KÉPGALÉRIA  •   LINK KÜLDÉS  •   LINKEK  •   ROVATOK  •   HÍREINK  •   AJÁNLJ MINKET  •   E-MAIL  •   VALUTAVÁLTÓ  •   IDŐJÁRÁS
Szponzorált linkek
Bővített menü
 Főoldal

 Kommunikáció
 Fórum
 Kapcsolat
 Ajánlj minket!
 Szavazások
 Híreink
 Rovatok
 Hírküldés
 Hírek archívuma
 Letöltések, Linkek
 Linkek
 Link küldés
 Információk
 Szavazások
 Toplisták
 Valutaváltó
 Személyes terület
 Kapcsolat
 Ajánlj minket!
 Keresés
 Naplók
 Adataid
 Utazási információk
 Utazás Horvátország
 Utazás Montenegró
 Utazás Olaszország
 Utazás Spanyolország
 Utazás Szlovénia
 WYW Linkek
· Utazás
· Horvátország
· Horvát-apartman
· Horvát-szigetek
· Olaszország
· Szlovénia
Hirdetés


Kategóriák
Szavazás
Hová utaznál szívesebben?

Tengerpart
Balaton
Hegyvidék
Sivatag
Esőerdő
Mindegy, csak ne a négy fal között legyek!Eredmények
Szavazások

Szavazat: 247589
Megjegyzés: 0
Kvarner - öböl: Cres és Losinj - sziget
Cres és Losinj - sziget Cres és Losinj szigete valamikor egy szigetet alkottak, azonban a római időkben egy mesterséges csatornával választották el őket egymástól. >>>


Cres, Losinj

Cres város az azonos nevű észak-adriai sziget legtermékenyebb - nyugati - oldalán található. Cres és Losinj szigete valamikor egy szigetet alkottak, azonban a római időkben egy mesterséges csatornával választották el őket egymástól. Cres-sziget legnagyobb települése. A XIV. században már alapszabályzatot kapott, a XV. században a velencei igazgatóság Cres és Losini szigetére kiterjedő székhelyévé vált. Ebből az időszakból származnak nevezetességei is, a városi kapu, toronyóra, városi páholy és a velencei-gótikus Petris palota.

Lubenice

Cres szigetének első települése,  egy a tenger főlé 387 m magasan emelkedő sziklán épült. festői városka, terével, harangtornyával, gótikus templomával, melyet a XV. században itt élő  

Cres és Losinj - térkép
remete Szent Antalról nevezték el. Viharos időben gyakran dörög az ég, és a szikla felett villámok cikáznak. A sziget másik városkájában, Beliben a múlt századi építészek egyedülálló remekei tekinthetők meg.
Cres

Losinj
Losinj

Éghajlata nagyon kellemes, az erdős táj egyszerre pihenőhely és egyszerre szanatórium.
Mali Losinj a sziget legnagyobb városa, itt van városháza, valamint a hajógyártás és idegenforgalom központja. A sziget több ökológiai nevezetességgel is rendelkezik: a térségben egyedül itt költenek a szigorú védelem alatt álló fehérfejű keselyűk, másrészt pedig Cres magáénak mondhat egy hihetetlenül érdekes tájélményt nyújtó sós vizű belső tavat is - a Vransko jezerot. Egészéges éghajlatát sok koronás fő élvezte. Ferenc József osztrák császár, Rudolf herceg és Ferenc Ferdinánd osztrák trónörökös hat hetet is eltöltött itt. Már a múlt században nyaralók és üdülők építésébe fogtak itt, hiszen itt minden a gazdag természeti múltra emlékeztet: a világ különböző
tájairól való növényektől, a Mali és Veli Losinj-on őrzött vitorláshajó képekig.
Losinj szigeten a legrégibb idegenforgalmi központ Cikat, ahol a százéves fenyők árnyékában modern szállodák és klasszikus stílusú házak egyaránt meghúzódnak, utánozva az európai udvari elit utolsó sarjai által épített Monte Carló-i villákat.
Mali Loąinj az észak-dalmáciai Loąinj sziget legnagyobb városa, mely a halászatilag rendkívül jelentős - és ezért az Adria legnagyobb sporthorgászati terepének számító - Auguszta-öbölben fekszik. Árnyas partmenti fenyvesei és kimondottan enyhe mikroklímája révén már a századelőn igen felkapott gyógyüdülőhelynek számított.
Veli Losinj az észak-adriai Loąinj sziget délkeleti oldalán egy keskeny kis öbölben bújik meg, közvetlenül a Szent János hegy lábánál. Egykor gazdag tengeri kereskedő-dinasztiák lakták, amiről buja mediterrán kertekkel körülvett, pompás villái és elegáns lakóépületei is tanúskodnak.
A városka területén fellelhető mintegy 80 különleges növényfajnak köszönhetően Veli Loąinj egy gondozott városi park benyomását kelti.
Cres, Losinj, Krk, Rab - szigetek

Cres Cres Cres Cres
Losinj - Mali Cres Cres Cres


 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Horvátország
· Publikálta: Deleira


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Horvátország:
Krk -sziget

Cikk értékelése
Átlagolt érték: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Beállítások
 Hirdetések
Kapcsolódó rovatok

Adriai tengerHorvátország

Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!
© 2005. Adriai-tenger utazási információs portál DVD Top Toplista