Adriai-tenger - Horvátország, Szlovénia, Olaszország, Montenegró
ADATAID  •   FÓRUMOK  •   KÉPGALÉRIA  •   LINK KÜLDÉS  •   LINKEK  •   ROVATOK  •   HÍREINK  •   AJÁNLJ MINKET  •   E-MAIL  •   VALUTAVÁLTÓ  •   IDŐJÁRÁS
Szponzorált linkek
Bővített menü
 Főoldal

 Kommunikáció
 Fórum
 Kapcsolat
 Ajánlj minket!
 Szavazások
 Híreink
 Rovatok
 Hírküldés
 Hírek archívuma
 Letöltések, Linkek
 Linkek
 Link küldés
 Információk
 Szavazások
 Toplisták
 Valutaváltó
 Személyes terület
 Kapcsolat
 Ajánlj minket!
 Keresés
 Naplók
 Adataid
 Utazási információk
 Utazás Horvátország
 Utazás Montenegró
 Utazás Olaszország
 Utazás Spanyolország
 Utazás Szlovénia
 WYW Linkek
· Utazás
· Horvátország
· Horvát-apartman
· Horvát-szigetek
· Olaszország
· Szlovénia
Hirdetés


Kategóriák
Szavazás
Hová utaznál szívesebben?

Tengerpart
Balaton
Hegyvidék
Sivatag
Esőerdő
Mindegy, csak ne a négy fal között legyek!Eredmények
Szavazások

Szavazat: 247589
Megjegyzés: 0
Olaszország: Róma, az örök város
Róma az „örök város” Róma az „örök városOlaszország fővárosa, Lazio régió központja. Területén található a Vatikán, a Római Katolikus Egyház >>>


Róma az „örök város”

Róma az „örök városOlaszország fővárosa, Lazio régió központja. Területén található a Vatikán, a Római Katolikus Egyház központja, a világ legkisebb független állama.
A hagyomány szerint Kr. e. 753-ban
Romulus és Remus alapította, mégpedig április 21-én, ami napjainkban olasz nemzeti ünnep. Róma latin törzsek alapította városállam volt, amely sikeres politikája és szervezőkészsége révén a Földközi-tengert körülölelő birodalommá nőtt az ókorban.

Róma az „örök város”

Zajos, zsúfolt és az autóktól szinte moccanni sem lehet benne, de legalább annyira örök, mint ahogyan azt közhellyé koptatott beceneve állítja. Ugyanis Róma ma is Itália közigazgatási és kulturális fõvárosa, valamint a római katolikus egyház központja. A várost alapjaiban fenyegetõ háborúk, a környezetszennyezés és az automobilok ellenére építészeti emlékei kiállták az idõk próbáját, és évszaktól, idõjárástól függetlenül a világ minden tájáról milliós számra vonzzák a turistákat. Nemcsak a csodálatos boltíveket és mûvészeti alkotásokat akarják megcsodálni, de a la dolce vitába is szeretnének belekóstolni abban a városban, mely a nyelvét, a törvényeit és a naptárát adta nekünk.
Forum Romanum Az élet persze itt sem mindig olyan édes; elég, ha csak a táskatolvajokra, a szédült római sofõrökre vagy a bürokrácia buktatóira gondolunk. Ahhoz azért elég édes, hogy lerázzuk magunkról az elraboltatás meglehetõsen valószínûtlen veszélyének rémét, vagy hogy ne gondoljunk rá, mi lenne, ha beleesnénk a Tevere mérgezettnek mondott vizébe. Elég édes ahhoz is, hogy ne vegyük észre a kipufogógázok bûzét vagy a líra árfolyamának ingadozásait, cserébe azért,
hogy szemügyre vehetjük a felfoghatatlan mennyiségû mûkincset és megkóstolhatjuk a soha nem látott ételkülönlegességeket. A turisták a helybéliekkel együtt azért viselik el a zûr- és hangzavart, mert ismerik a mondást: "Ha farkassal laksz, vele együtt ordíts!"

Történelmi visszatekintés

Róma
a Tiberistõl keletre elterülõ hét dombon elszórva álló földmûves-közösségekbõl a Kr. e. 4. században vált fallal körülvett várossá.

A következõ évszázadokban óriásit fejlõdött a város, de ellenséges támadások is veszélyeztették, ezért Aurelianus császár Kr. u. 270-22 között új városfalat építtetett (Mura Aureliane), mely immár jóval nagyobb területet fogott közre, és a Tiberis túloldalán álló, ma Trastevere néven ismert részt is a városhoz csatolta. Ez a második fal máig meghatározza a városközpontot.
Aki beteszi a lábát ebbe a városba, az rögtön rájön, hogy igaz a mondás, mely szerint "Rómát nem lehet egy nap alatt megnézni". Annak is fel kell állítania egy fontossági sorrendet, aki egy meghatározott témakör, például a képzõmûvészet vagy az építészet iránt érdeklõdik, és a szálláshelyét is célszerû a legfontosabb látnivalók közelében kiválasztania.

Róma - Circus Maximus

Colosseum


Történelmi emlékek
Persze a történelem emlékeibe az is lépten-nyomon belebotlik, aki nem keresi azokat szinte minden sarokra jut egy nevezetes szobor vagy szökõkút. A sokat emlegetett dombokból viszont vajmi keveset fogunk látni, kivéve az Aventinus-dombot, mivel ma már alig emelkednek a környezõ táj fölé. Egyes külvárosok, például a Parioli, mára olyan felkapottak lettek, hogy több luxusszálló és éjszakai mulató található bennük, mint a Via Vittorio Venetón. A legnépszerûbb találkahelynek és a nyüzsgés központjának azért ma is a város fõbb terei (legfõképpen a Piazza di Spagna) számítanak. Róma õsi, de örökké eleven város. A hozzá tartozó dicsõséges Birodalom már a múlté, de a város ettõl még nagyon is nyüzsgõ életet él. Akár bedobunk egy pénzérmét a Trevi-kútba, akár nem, biztos, hogy vissza akarunk majd térni újra és újra.

Látnivalók:
Panteon, Trevi kút, Circus Maximus, Colosseum, Via Appia, Piazza del Campidoglio tér, Michelangelo: Marcus Aurelius lovas szobra, Palazzo dei Conservatori (Romulust és Remust etető anyatigris szobra), Forum Romanum, Vatikán (Szt Péter tér, Szt Péter bazilika és a pápai rezidencia), Piazza Navona (Róma legszebb barokk tere), Szt. Pál katedrális, Szt. Péter bazilika, Szt. Pál kapu 


Trevi kút

Romulus és Remus
Róma - Vatikán
Piazza di Spagna 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Olaszország
· Publikálta: Deleira


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Olaszország:
Bibione

Cikk értékelése
Átlagolt érték: 5
Szavazat: 3


Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Beállítások
 Hirdetések
Kapcsolódó rovatok

Olaszország

Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!
© 2005. Adriai-tenger utazási információs portál DVD Top Toplista