Adriai-tenger - Horvátország, Szlovénia, Olaszország, Montenegró
ADATAID  •   FÓRUMOK  •   KÉPGALÉRIA  •   LINK KÜLDÉS  •   LINKEK  •   ROVATOK  •   HÍREINK  •   AJÁNLJ MINKET  •   E-MAIL  •   VALUTAVÁLTÓ  •   IDŐJÁRÁS
Szponzorált linkek
Bővített menü
 Főoldal

 Kommunikáció
 Fórum
 Kapcsolat
 Ajánlj minket!
 Szavazások
 Híreink
 Rovatok
 Hírküldés
 Hírek archívuma
 Letöltések, Linkek
 Linkek
 Link küldés
 Információk
 Szavazások
 Toplisták
 Valutaváltó
 Személyes terület
 Kapcsolat
 Ajánlj minket!
 Keresés
 Naplók
 Adataid
 Utazási információk
 Utazás Horvátország
 Utazás Montenegró
 Utazás Olaszország
 Utazás Spanyolország
 Utazás Szlovénia
 WYW Linkek
· Utazás
· Horvátország
· Horvát-apartman
· Horvát-szigetek
· Olaszország
· Szlovénia
Hirdetés


Kategóriák
Szavazás
Hová utaznál szívesebben?

Tengerpart
Balaton
Hegyvidék
Sivatag
Esőerdő
Mindegy, csak ne a négy fal között legyek!Eredmények
Szavazások

Szavazat: 247589
Megjegyzés: 0
Horvátország: Dubrovnik - Ajánló
Dubrovnik Ismerje meg végre Ön is a varázslatos Dubrovnikot, a Dél-Adria méltán világhíres gyöngyszemét, mely már jó ideje az ENSZ Világörökségeinek  >>>


Dubrovnik (Raguza)

Ismerje meg végre Ön is a varázslatos Dubrovnikot, a Dél-Adria méltán világhíres gyöngyszemét, mely már jó ideje az ENSZ Világörökségeinek rangos sorában szerepel. E tekintélyes idegenforgalmi múltú város messzemenően eleget tesz korunk legigényesebb turisztikai elvárásainak is. Múzeumok, fesztiválok, "konobák" (tavernák), éttermek, enyhe mediterrán éghajlat, meseszép tengerparti táj… Legyen Ön is részese mindennek, és győződjön meg Bernard Shaw szavainak igazáról: "Ha a földi paradicsomot keresed, Dubrovnikban megtalálod!"


"Raguza. Miért szeretlek annyira, Raguza? Buta kérdés; miért szeret az ember valamit? Közöm van hozzád. A világ városai közül te vagy az egyik, amelyhez közöm van, rokonod vagyok. Szűk sikátoraidon, nemes homlokú tereiden otthonosan járok, zártságodon belül a középkori lélek illatát érzem, bástyáid, falaid, tornyaid, befele hűsölő intimitásod a lélekről mesélnek, mely a parti szikla mögött lázadni mert, megbújt, alkotott. Olyan vagy, mint az írók: magányos és stílusod van! Ne vedd tolakodásnak: szeretlek. Egyszer, ha nincs kifogásod ellene, eljövök, hosszabb időre hozzád, s kibeszéljük a dolgot."  Márai Sándor

Történelme

Dubrovnik(Raguza) Dalmácia déli részén, a tengerparton fekszik. A VII. században görög és római halászok által lakott település. A IX. században kapja a Ragusium nevet. A XI. században a görög-római város egybeolvad a szomszédos szláv településsel és felveszi a Dubrovnik nevet. 1204-ben, amikor a keresztes háború hadai elfoglalják Konstantinápolyt, Dubrovnik kénytelen Velence fennhatóságát elismerni. Már a XIII. század elején gyógyszergyárat, kórházat, aggok menhelyét és lelencházat rendeznek be. 1358-1526-ig magyar fennhatóság alá tartozik. A XIV. század a raguzai köztársaság számára a területgyarapodás időszaka. A XV.-XVI. század a város fénykora, közel 200 gályával rendelkezik. Az oszmán birodalom részéről fenyegető veszély okán hatalmas erődöket építenek. A XVII. század végén egy földrengés romba dönti Dubrovnikot. A városban belviszály dúl a konzervatívok és a haladók közt, a tengeren pedig az angol és francia flotta szorítja ki a kereskedelemből.

Dubrovnik, óváros és Lokrum sziget

Dubrovnik, óváros
1797-ben Velence elbukik, de 1806-ban már megjelennek Napóleon hadai és 1808-ban már be is kebelezik a köztársaságot. 1815-től 1918-ig a város Ausztriához tartozik, 1918-tól Jugoszlávia része, majd Horvátország függetlenné válása óta annak egyik legnagyobb idegenforgalmi központja. Ez az egyedülálló európai város sokak számára kedvelt nyári úti cél, vitorlás hajóval, komppal, autóval, repülővel egyaránt.
Stradun sétálóutca

A 13. században alapított várost hatalmas falak, vaskos tornyok, erődítmény és várárkok védték a vetélytársak és az ellenség ellen. Az olaszul Ragusának nevezett kereskedő- és kikötőváros a Balkán és Nyugat-Európa határán a középkorban élte virágkorát. 1667-ben földrengés rázta meg, majd nyomában a tűzvész ezerszám pusztította a város lakóit, és döntötte romba románkori, gótikus és reneszánsz épületeit.
Talán Szent Balázsnak, Dubrovnik védőszentjének köszönhető, hogy a csapások ellenére a kiváló állapotban maradt reneszánsz várfal a leghosszabb megmaradt védelmi rendszer egész Európában. A tenger felől érkezve lenyűgöző látványt nyújt az erős falakkal és körbástyákkal körülvett óváros.

Kikötésre az óvárostól 6 kilométerre lévő ACI Marina Dubrovnik alkalmas. A városi kikötőben vitorláson vagy motoros hajón éjszakázni nincs lehetőség, a hatalmas ACI kikötőben azonban biztonságban, kényelmesen tölthetjük az éjszakát. Vagy a nappalt is akár, hiszen a kikötőben medence, aperitif-bár, teniszpályák, söröző várja a hajósokat.
Dubrovnik szó szerint "megkövült" látnivalóit menetrendszerinti autóbuszjárattal érdemes felkeresnünk a kikötőből. A világ építészeti örökségének ezen gyöngyszemét egy pillanat alatt megkedveli a látogató. A városban nevezetes - román, gót, reneszánsz és barokk stílusú - középületek, csodálatos templomok, házak, paloták és megannyi program várja az utazókat.
Sokak számára a zene, dráma és a tánc nemzetközi fesztiválja, a Dubrovniki Nyári Fesztivál  számít vonzó különlegességnek a városban, míg mások lehet, hogy az év egyéb időszakait, akár a dubrovniki telet találják izgalmasnak.

Az átlaghőmérséklet januárban 9,2 fok, Dubrovnik déli fekvése folytán a legenyhébb hőmérsékletű horvát települések között szerepel.
A magyar chartercégek kínálatában ez a hely a legdélebbi bázis Horvátországban. Ennek ellenére rengetegen tervezik innen adriai hajós túrájukat. Nem véletlenül!
Lokrum sziget - a város közvetlen közelében fekszik ez a szépen parkosított sziget, ezért igen kedvelt kirándulóhely a városbeliek és a turisták körében egyaránt.
A környéken hajózva olyan kikötők között cikázhatunk a tengeren - Mljet, Lastovo, Hvar, Korcula szigete - amelyek mindegyike elsőrangú úti cél, garantált élményforrás, különleges felüdülési lehetőség.

 

Dubrovnik 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Horvátország
· Publikálta: deleira


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Horvátország:
Krk -sziget

Cikk értékelése
Átlagolt érték: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Beállítások
 Hirdetések
Kapcsolódó rovatok

Adriai tengerHorvátország

Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!
© 2005. Adriai-tenger utazási információs portál DVD Top Toplista