Adriai-tenger - Horvátország, Szlovénia, Olaszország, Montenegró
ADATAID  •   FÓRUMOK  •   KÉPGALÉRIA  •   LINK KÜLDÉS  •   LINKEK  •   ROVATOK  •   HÍREINK  •   AJÁNLJ MINKET  •   E-MAIL  •   VALUTAVÁLTÓ  •   IDŐJÁRÁS
Szponzorált linkek
Bővített menü
 Főoldal

 Kommunikáció
 Fórum
 Kapcsolat
 Ajánlj minket!
 Szavazások
 Híreink
 Rovatok
 Hírküldés
 Hírek archívuma
 Letöltések, Linkek
 Linkek
 Link küldés
 Információk
 Szavazások
 Toplisták
 Valutaváltó
 Személyes terület
 Kapcsolat
 Ajánlj minket!
 Keresés
 Naplók
 Adataid
 Utazási információk
 Utazás Horvátország
 Utazás Montenegró
 Utazás Olaszország
 Utazás Spanyolország
 Utazás Szlovénia
 WYW Linkek
· Utazás
· Horvátország
· Horvát-apartman
· Horvát-szigetek
· Olaszország
· Szlovénia
Hirdetés


Kategóriák
Szavazás
Hová utaznál szívesebben?

Tengerpart
Balaton
Hegyvidék
Sivatag
Esőerdő
Mindegy, csak ne a négy fal között legyek!Eredmények
Szavazások

Szavazat: 247585
Megjegyzés: 0
Horvátország: Split - Ajánló
Split - Ajánló Split (régebben magyarul is Spalatónak hívták, olaszul Spalato, latinul Spalatum): város a mai Horvátországban, Split-Dalmácia megyében. >>>


Split 
A legpezsgőbb horvát tengerparti város

Split
(régebben magyarul is Spalatónak hívták, olaszul Spalato, latinul Spalatum): város a mai Horvátországban, Split-Dalmácia megyében.
A város Közép-Dalmáciában a Jadro és ®rnovica folyók torkolatánál fekszik, Közép-Dalmácia igazgatási és gazdasági központja.

Nevének eredete, a görög aszpálatosz (= tüskebokor) főnévből ered,de lehet hogy illír eredetű és a latin palatium (= palota) főnévhez igazították hozzá, mivel Diocletianus császár 293 és 305 között palotát emelt a kis halászfaluban, és ide vonult vissza.


Az 1700 éves múltra visszatekintő közép-dalmáciai Split Diokleciánusz császár alatt élte fénykorát, aki jó ideig innen irányította a Római Birodalom ügyeit, örökségül pedig remekbeszabott palotakomplexumot hagyott hátra. A pompás óvárosi műemlékegyüttesen és magas színvonalú idegenforgalmi szolgáltatásokon kívül Split turisztikai vonzerejéhez kétségkívül hozzájárul e mediterrán nagyváros lakóinak felejthetetlen déli sármja. Split, a tenger felől

Split Horvátország második legnagyobb tengerparti városa. Aki hajóval érkezik erre a helyre, nagyon szerencsés, mert a várost a legszebb oldaláról pillanthatja meg. Szárazföldről sajnos egész sokáig csak szürke betonházakkal, semmitmondó épületekkel szembesül a kíváncsi turista. Ha nem lenne a tengerpart, és annak közvetlen közelében az óváros, akkor nagy bajban lennének a splitiek. Szerencsére jócskán van miért időzni a városban, érdemes tehát az autóval érkezőknek is türelemmel várni a parkolóhelyre, bár ez valóban embertpróbáló feladat a nyári forróságban.
Érkezzünk tehát inkább hajóval! Split városi kikötője nagy forgalmat bonyolít. Óránként jönnek-mennek a többemeletes kompok, sorolnak a mólókhoz a Jadrolíniák, indulnak a szigetek felé a kisebb-nagyobb helyi járatok, így óvatos körültekintést igényel vitorlással vagy motoros jachttal a kikötőbe merészkedni.
A hatalmas kikötő délnyugati részén azonban mégis garantált a nyugalom és a kényelem. Ahogy számos horvát városban, úgy itt is az ACI a kulcsszó. Adriatic Croatia International, a horvát kikötőlánc, amely sohasem okoz csalódást. ACI Marina Splitet kell keresnünk tehát a kikötéskor. Ez nem messze, körülbelül egy kilométerre található a városi kikötőtől.

Diocletianus - palota Maguk a horvátok Splitet a legpezsgőbb tengerparti városuknak tartják. A legtöbb látogatót a kikötő közvetlen közelében található hatalmas Diocletianus-palota vonzza, amely a belváros ókori központja. A monumentális épületegyüttes majdnem négy hektáron terül el. Marjan-hegy - Split legkedveltebb városi kirándulóhelye, melynek 168 hektáros területét árnyas alpesi fenyves borítja. A csúcson levő kilátóból páratlan kilátás nyílik a környező szigetekre és az egész spliti akvatóriumra.
"Spliti nyár" - a nyaranta megrendezett kulturális és szórakoztató rendezvénysorozat egyértelmű bizonyítéka a splitiek sugárzó életkedvének.

Split története:

A város helyén eredetileg görög kolónia volt, majd római uralom alá került. A település első lakója
Diocletianus császár volt, aki 293-ban palotát épített a barátságos tengeröbölhöz. Lemondása után ide vonult vissza és itt, ebben a 3000 négyzetméteres luxuspalotában töltötte élete utolsó éveit. A népvándorlás során a 7. században a közeli Salona lakossága a hódítók elől a palota biztonságos falai közé menekült.

A palota körül alakult ki a későbbi város, mely előbb horvát, majd magyar uralom alá került, amikor 1105-ben Kálmán király seregei vették be. 1116-ban Velence foglalta el, de még ez évben visszatért a magyar uralom alá. 1124-ben II. István rövid időre ismét elfoglalta, de 1125-ben ismét Velencéé lett. 1137-ben II. Béla serege foglalta el. 1164-ben Bizánc békekötéssel szerezte meg, 1167-ben behódolt III. Istvánnak. 1170-ben ismét bizánci sereg foglalta el, de 1180-ban III. Béla visszafoglalta. Itt szállt tengerre 1217-ben Szentföldre menvén II. András király. Ide menekült 1241-ben IV. Béla a tatárok elől, itt a székesegyházban vannak eltemetve lányai Katalin és Margit. 1322-ben a város Velencéhez pártolt, de 1357. július 8-án a magyarok visszafoglalták. 1420-ban azonban végleg Velence birtoka lett és a városállam uralma csak 1797-ben ért véget. Ekkor előbb osztrák, majd 1806 és 1813 között francia, végül ismét osztrák uralom alá került. A Monarchia felbomlásával a független Szerb-Horvát-Szlovén Királyság, majd Jugoszlávia része lett. 1941-ben olasz megszállás alá került, de 1943-ban az olasz kapitulációval megszűnt az olasz uralom is. Split

Split
1979-ben az UNESCO a belvárost a világörökség részévé nyilvánította. 2001-ben 188694 lakosa volt.

Split Látnivalók:

 • Az egykori Diocletianus-palota falai között található a tulajdonképpeni óváros.
 • A Szent Doimus székesegyház 13. századi, eredetileg Diocletianus mauzóleuma volt.
 • A Papalić-palota 15. századi, a város legjelentősebb gótikus emléke. Ma a városi múzeum vam benne.
 • Az Agubio-palota.
 • A Cindro-palota, a város legszebb barokk épülete.
 • Az Archelogiai múzeum.
 • Az Óceonográfiai és Halászati Intézet az akváriummal.

 • A Szentháromság templom és a reneszánsz kolostor a város patrícius családainak síremlékevel.
 • A püspöki palota neoreneszánsz stílusú.
 • A Szent Arnir kápolna, Juraj Dalmatinac alkotása.
 • A Miasszonyunk templom barokk oltárral, 11. századi bizánci ikonnal és Mengello 1412-ben készített freskóival.
 • A Szent Ferenc templom és kolostor a 13. századból.
 • A Meątrović citadella.
 • A Gripe erőd 17. század. •  
  Kapcsolódó linkek
  · Cikk keresés: Horvátország
  · Publikálta: deleira


  A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Horvátország:
  Krk -sziget

  Cikk értékelése
  Átlagolt érték: 4.12
  Szavazat: 8


  Értékeld ezt a cikket:

  Kiváló
  Nagyon jó
  Jó
  Átlagos
  Rossz

  Beállítások
   Hirdetések
  Kapcsolódó rovatok

  Adriai tengerHorvátország

  Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

  Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!
  © 2005. Adriai-tenger utazási információs portál DVD Top Toplista