Adriai-tenger - Horvátország, Szlovénia, Olaszország, Montenegró
ADATAID  •   FÓRUMOK  •   KÉPGALÉRIA  •   LINK KÜLDÉS  •   LINKEK  •   ROVATOK  •   HÍREINK  •   AJÁNLJ MINKET  •   E-MAIL  •   VALUTAVÁLTÓ  •   IDŐJÁRÁS
Szponzorált linkek
Bővített menü
 Főoldal

 Kommunikáció
 Fórum
 Kapcsolat
 Ajánlj minket!
 Szavazások
 Híreink
 Rovatok
 Hírküldés
 Hírek archívuma
 Letöltések, Linkek
 Linkek
 Link küldés
 Információk
 Szavazások
 Toplisták
 Valutaváltó
 Személyes terület
 Kapcsolat
 Ajánlj minket!
 Keresés
 Naplók
 Adataid
 Utazási információk
 Utazás Horvátország
 Utazás Montenegró
 Utazás Olaszország
 Utazás Spanyolország
 Utazás Szlovénia
 WYW Linkek
· Utazás
· Horvátország
· Horvát-apartman
· Horvát-szigetek
· Olaszország
· Szlovénia
Hirdetés


Kategóriák
Szavazás
Hová utaznál szívesebben?

Tengerpart
Balaton
Hegyvidék
Sivatag
Esőerdő
Mindegy, csak ne a négy fal között legyek!Eredmények
Szavazások

Szavazat: 247588
Megjegyzés: 0
Nemzeti Parkok: Triglavi Nemzeti Park
Triglavi Nemzeti Park Szlovénia területén a két tucat regionális park mellett nemzeti park jelenleg csak egy, a Triglavi Nemzeti Park (Triglavski Narodni Park) található, >>>


Szlovénia területén a két tucat regionális park mellett nemzeti park jelenleg csak egy, a Triglavi Nemzeti Park (Triglavski Narodni Park) található, de a közeljövőben tervezik új nemzeti parkok kijelölését a Kamnik-Savinjai-Alpokban, a Pohorjében, a Karsztban valamint a horvát határ mentén, a Krka és a Kolpa folyó környékén. Persze a többi regionális park is igenjelentős, bármelyikükben megismerkedhetünk a természet alkotásaival és szépségével.

A Júliai-Alpokbeli park megalapítása Albin Belar nevéhez fűződik, aki 1908-ban elhatározta, hogy a Komarča környékén létrehoz egy természetvédő parkot. Abban az időszakban azonban Európában még nem volt sehol nemzeti park, így az Osztrák-magyar Monarchiától is távol állt annak létesítése. Az I. világháború után, 1924-ben a Természetvédelmi Minisztérium és a Szlovén Alpinisták Szövetségének összefogásában létrehozták a Triglavi tavak területét magába foglaló, kb. 14 km2 területű nemzeti parkot. 1961-ben, a park területét kb. 20 km2-re bővítették, ekkor kapta meg a mai, a Triglavi Nemzeti Park nevet. 1981-ben kormányszintű szabályozás keretében a nemzeti park területét 848,05 km2-ben állapították meg, amely igen jelentős terület: Szlovénia felszínének 4%-át fedi le.
Ma a park területéhez tartozik a Júliai-Alpok Szlovéniára eső területének nagy része, a legmagasabb csúcsokkal és a legszebb völgyekkel, a Triglavval (2864 m) a középpontban. Szlovénia összes gleccsertava (a bledit kivéve) is itt található. Ezen kívül ide tartozik a Pokljuka és a Meľakla, valamint az Isonzó (Soča) és Triglavi Nemzeti Park
a Száva forrásvidéke. Így tehát a nemzeti park két tenger vizét is táplálja: a Soča az Adriai-tengerét (Jadransko more), a Száva pedig a Fekete-tengerét (Črno more). Geológiailag a park legnagyobb részét mészkőhegységek alkotják, melyek kb. 200 millió évvel ezelőtt jöttek létre. Sok helyen találhatók jurakori fosszíliák (főleg ammoniták maradványai). Igen érdekes a park flórája is, mivel ezen a területen már elkezd keveredni az alpesi növényzet a mediterrán típusúakkal, ezért a régió növényzete igen gazdag. Az állatállományt jellegzetesen európai fajok teszik ki: őzek, szarvasok, kőszáli kecskék, muflonok, mormoták, valamint a madarak közül a sasok a legjellegzetesebbek.

Aki a park területén tartózkodik, köteles néhány szabályt betartani (tilos szemetelni, tüzet rakni, kunyhót építeni, a kijelölt helyen kívül parkolni, kerékpározni, sátorozni, kárt tenni a növényzetben vagy az állatokban, stb.), a parkfelügyelők igen szigorúak. Mivel a terület ideális a hegymászásra, ezért a park területén 32 berendezett alpinista pihenőt találhatunk, melyeket a Szlovén Alpinista Szövetség (Slovensko Planinsko Druątvo) tart fenn.

További információért forduljunk a park vezetőségéhez:
Javni zavod Triglavski Narodni Park
   4260, Bled, Kidričeva 2;
   T: (04) 578-0200; F: (04) 578-0201

Szlovénia egetlen nemzeti parkján kívül megemlítendők a különféle természetvédelmi területek, vadrezervátumok is. Ezek közül is kiemelkedik a Robanov Kot (16 km2) és a Topla (13 km2) alpesi völgye valamint a rengeteg védett erdei területek (Cigonca, Krakovski gozd, Donačka gora).

Forrás:
slovenija.gaja.hu 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Szlovénia
· Publikálta: deleira


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Szlovénia:
Horvátország-Szlovénia térkép

Cikk értékelése
Átlagolt érték: 4.66
Szavazat: 3


Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Beállítások
 Hirdetések
Kapcsolódó rovatok

Szlovénia

Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!
© 2005. Adriai-tenger utazási információs portál DVD Top Toplista