Adriai-tenger - Horvátország, Szlovénia, Olaszország, Montenegró
ADATAID  •   FÓRUMOK  •   KÉPGALÉRIA  •   LINK KÜLDÉS  •   LINKEK  •   ROVATOK  •   HÍREINK  •   AJÁNLJ MINKET  •   E-MAIL  •   VALUTAVÁLTÓ  •   IDŐJÁRÁS
Szponzorált linkek
Bővített menü
 Főoldal

 Kommunikáció
 Fórum
 Kapcsolat
 Ajánlj minket!
 Szavazások
 Híreink
 Rovatok
 Hírküldés
 Hírek archívuma
 Letöltések, Linkek
 Linkek
 Link küldés
 Információk
 Szavazások
 Toplisták
 Valutaváltó
 Személyes terület
 Kapcsolat
 Ajánlj minket!
 Keresés
 Naplók
 Adataid
 Utazási információk
 Utazás Horvátország
 Utazás Montenegró
 Utazás Olaszország
 Utazás Spanyolország
 Utazás Szlovénia
 WYW Linkek
· Utazás
· Horvátország
· Horvát-apartman
· Horvát-szigetek
· Olaszország
· Szlovénia
Hirdetés


Kategóriák
Szavazás
Hová utaznál szívesebben?

Tengerpart
Balaton
Hegyvidék
Sivatag
Esőerdő
Mindegy, csak ne a négy fal között legyek!Eredmények
Szavazások

Szavazat: 247585
Megjegyzés: 0
Éghajlat: Adriai szelek
Adriai szelek Vitorlás, motorcsónak, katamarán vagy luxus yacht? A kínálat gazdag, de ismerje ki a veszélyes horvát szeleket! >>>


Adriai szelek

Vitorlás, motorcsónak, katamarán vagy luxus yacht? A kínálat gazdag, de ismerje ki a veszélyes horvát szeleket!

Horvátország világszerte ismert mint nautikus úticél, s bármennyire is gazdag az Ön vitorlázási tapasztalata, minden tengernek megvannak a saját titkai, így a horvát tengernek is.

A hazai hajósok kedvelt helyeinek számít Közép-Dalmácia vidéke (Zadar és Split rész), mert a szigetek között izgalmasan vitorlázható vízterületek vannak, és turisztikai célpontjai is bőven akadnak a vidéknek.

Érdemes megtanulni milyenek a horvát szelek, mielőtt vitorlásra, hajóra szállna és nekivágna a tengernek!
Adriai szelek

Bóra (horvátul: Bura)

Az isztriai és dalmát tengerparton, legtöbbször a téli évszakban fújó száraz, hideg szél, időnként rendkivül erős rohamokkal.
Kiszámíthatatlan, mert nem észlelhető előre, hirtelen jön. Az időnként történő széllökések átlagban 11 m/mp-es sebességet érhetnek el, és a szárazföldről a tenger felé fújnak, és leggyakrabban északkeleti az iránya.

Bóra - Bura

A bórát nehéz előre jelezni, de azért vannak bizonyos előjelei: a magas hegyek csúcsain kialakuló ún. "felhősapkák", az északkeleti láthatáron a tenger felülete csipkéződik. A parttól távolodva csökken a bóra ereje.

A bóra nyáron általában csak pár óráig tart, de időről időre akár egy-két napig is eltarthat.


A legkeményebb búrák a Kvarnergg területén, a Velebiti-csatornában, ©ibenik és Split partjainál, a Peljeąacnál és Dubrovniknál fordulnak elő. Erőssége: elérheti a 200 km/ó sebességet is.

Az eddig mért legnagyobb szélerősségű bórát, 1996. január 26 - ban Makarskánál mérték: 250,2 km/óra

Amennyiben akkor vitorlázik amíg a bóra fúj, biztosan nem lesz hiány izgalmakban, mert ez nagy kihívás, amely elsősorban óvatosságot követel. Kerülje a part közelségét és készüljön fel a manőverezésekre, emellett vértezze fel magát türelemmel, mert a vitorlák kombinációját valószínűleg többször is változtatni kell.


Jugo (Délkeleti szél)

A jugo közepes erejű délkeleti szél, amely a tengerről a szárazföld felé fúj és az egész parton jelentkezik, ha az Adria déli részén hajózik.
Bóra - Bura

Tavaszi és őszi szelek közé tartozik, így nyáron nem igazán jelentkezik. Jellemzői: a szél fokozatosan növekedik és megállás nélkül fúj, szép, hosszú hullámokat alkotva, amelyek zaj és hab nélkül terjednek, és csak ha nagyon erős a jugo, akkor verik a partot. 
A jugo különösen dinamikus hajózási élményt biztosít, a vitorlák folyamatosan tele vannak széllel, így a hajó nagy gyorsaságot tud elérni.

Adriai szelek

Adriai hajózás - Szelek
Misztrál (horvátul Maestral)

A misztrál tipikus nyári adriai szél, északnyugati irányú és egyik azoknak a szeleknek, amelyek a szép és stabil időjárásra jellemzőek. A reggeli csend után, nyáron szinte szabályszerűen dél körül kezdődik el kellemes áramlása, amely kissé erősödve egészen a naplementéig eltart. A misztrál 5-től 6 bofor erősséget érhet el, s leggyakrabban a zadari és korčulai öbölben fúj.

A misztrált mintha a laza és kellemes, manőverezés nélküli hajózásra teremtették volna, mert az erőssége állandó, a természete pedig előrelátható és enyhe. S amíg a bóra és jugó, mindkettő a maga módján, a vitorlázóknak izgalmat és kihívást jelentenek, a misztrál tiszta élvezetet nyújt, amikor félelem nélkül átengedheti magát a tengernek.

Habár az Adriai-tenger nem tartozik a veszélyes és szeszélyes tengerek közé, és a vitorlázás egész évben lehetséges, a legkedvezőbb feltételek június közepétől október közepéig vannak, amikor a tenger felfedezését azok is élvezhetik, akik nem olyan tapasztaltak.

Jó tengert, jó hajózást!

Forrás:
Adriatica.net 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Adriai tenger
· Publikálta: Jazzbery


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Adriai tenger:
Indulás előtt...

Cikk értékelése
Átlagolt érték: 5
Szavazat: 6


Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Beállítások
 Hirdetések
Kapcsolódó rovatok

Adriai tengerHorvátország

Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!
© 2005. Adriai-tenger utazási információs portál DVD Top Toplista