Adriai-tenger - Horvátország, Szlovénia, Olaszország, Montenegró
ADATAID  •   FÓRUMOK  •   KÉPGALÉRIA  •   LINK KÜLDÉS  •   LINKEK  •   ROVATOK  •   HÍREINK  •   AJÁNLJ MINKET  •   E-MAIL  •   VALUTAVÁLTÓ  •   IDŐJÁRÁS
Szponzorált linkek
Bővített menü
 Főoldal

 Kommunikáció
 Fórum
 Kapcsolat
 Ajánlj minket!
 Szavazások
 Híreink
 Rovatok
 Hírküldés
 Hírek archívuma
 Letöltések, Linkek
 Linkek
 Link küldés
 Információk
 Szavazások
 Toplisták
 Valutaváltó
 Személyes terület
 Kapcsolat
 Ajánlj minket!
 Keresés
 Naplók
 Adataid
 Utazási információk
 Utazás Horvátország
 Utazás Montenegró
 Utazás Olaszország
 Utazás Spanyolország
 Utazás Szlovénia
 WYW Linkek
· Utazás
· Horvátország
· Horvát-apartman
· Horvát-szigetek
· Olaszország
· Szlovénia
Hirdetés


Kategóriák
Szavazás
Hová utaznál szívesebben?

Tengerpart
Balaton
Hegyvidék
Sivatag
Esőerdő
Mindegy, csak ne a négy fal között legyek!Eredmények
Szavazások

Szavazat: 247585
Megjegyzés: 0
Hírek: Bánkút és Dobogókő
Bánkút és Dobogókő A hazai sísport egyértelmű fellegvára, a Bükkben található Bánkút. A síterepen nyolc lesiklópálya várja a síelőket, négy húzó, >>>


Bánkút és Dobogókő

A hazai sísport egyértelmű fellegvára, a Bükkben található Bánkút. A síterepen nyolc lesiklópálya várja a síelőket, négy húzó, négy tolókaros sífelvonó, valamint hóágyúk és hótaposó gépek biztosítják a kiváló síelési lehetőségeket.

A legkisebbek elzárt pályán ingyenes bébilift segítségével sajátíthatják el a síelés alapjait, a szánkózók az elkülönített szánkópályát használhatják. A sípályák karbantartását hóágyúk és hótaposó gépek végzik. A bánkúti sícentrumban a leghosszabb pálya 560 méteres, a szintkülönbség pedig 170 méter.

Kovács Zoltán, a pályákat üzemeltető egyesület műszaki vezetője az [origo] kérdésére elmondta, hogy a tavalyi évben kifejezetten jó szezont zárt a bánkúti sícentrum, mivel csupán három napos megszakítással december 25-től március 21-ig tartott a szezon, s ezalatt mintegy 50 ezer ember kereste fel a lejtőket. Kovács Zoltán elmondta, hogy idén egyelőre nem számítanak hasonló szezonra, mivel az időjárás előrejelzések egyelőre nem ígérnek sok jót. Elmondása szerint, ha a karácsonyi iskolai szünet idején már üzemelhetnek a felvonók, akkor nagy baj már nem lehet.

A fejlesztésekről szólva a műszaki vezető elmondta, hogy idén kibővítették a pályák világítását, ami lehetővé teszi, hogy szerdán, pénteken és szombaton este 8 óráig használhatják a pályákat a síelők. Az éjszakai sízéshez igénybe veszik a két éve telepített, legmodernebb technikával ellátott tárcsás felvonót is.  

Bánkút és Dobogókő

Bánkút és Dobogókő

Újdonságnak számít majd az idei szezonban, hogy a szánkósok számára is nyitnak egy külön felvonót, így elkerülhetők lesznek a szokásos súrlódások. Kovács Zoltán ugyanakkor elmondta, hogy ülőszékes felvonót egyelőre nem terveznek Bánkúton, mert a terep adottságai, a viszonylag rövid pályák és a kis szintkülönbség miatt erre nincs lehetőség.

A tavalyi árakhoz képest némileg drágulnak a napijegyek és bérletek: a napijegy ára 4 ezer forint lesz, amely az összes felvonó használatára és az éjszakai síelésre is jogosít, a nyugdíjas jegy ára pedig 700 forintba kerül majd. Bánkúton lehetőség van a sífelszerelések bérlésére is, egy komplett felszerelés napi bérleti díja 1500 és 2500 forint között van.

Az ország egyik legnépszerűbb síterepe Dobogókő, ahol évről évre egyre több vendég fordul meg. Itt található az ország egyik leghosszabb pályája is. A dobogókői 1-es pálya egy 980 méter hosszú széles lejtő, amelynek felső része, különösen a legfelső 150 métere meredek az alsó része kifejezetten lankás, kék nehézségű. A pálya szintkülönbsége 178 méter. Megfelelő hóviszonyok esetén reggel 9-től délután 16 óráig működik a tárcsás felvonó, melynek nyomvonala a pálya melletti erdőben található.
A tavalyi szezonban adták át a 2-es pályát, ami az 1-es egy kibővített szakasza tulajdonképpen. Ennek hossza 1170 méter, felső része piros nehézségű, az alsó szakasz viszont lankás, kezdőknek is megfelelő.

A felvonó hossza 635 méter, szintklönbsége pedig 178 méter, s a 2003/2004-es szezonban újították fel. A tavalyi szezonban készült el Dobogókőn egy új, alacsony kötélvezetésű tanulólift, amit elsősorban a legkisebbeknek és a kezdő síelőknek ajánlanak. A pályákon ugyan hóágyú nincs, de 2004-től egy korszerű hótaposógép segíti az üzemeltetőket, hogy mindig a lehető legjobb minőségű pályák várják a síelőket. A sípálya tetején a Makovecz zsindelyes házban melegkonyhás büfé és melegedő áll a vendégek rendelkezésére. A sípálya környékén számtalan szálláslehetőség található, amelyek nem csak a síelőket, de a túrázni, vagy csak pihenni vágyókat is várják.
Dobogókőre egy napijegy hétköznap az üzemeltető cég honlapján szereplő árak szerint 2500, pénteken és hétvégén 3500 forintba kerül, a tízmenetes jegyért hétvégén 2500 forintot kell kifizetni. Egy menet hétköznap 200, hétvégén 300 forintba kerül, az éjszakai síelésért pedig 200 forintot kell leszurkolni. Hétköznapokra kedvezményes családi jegy is váltható, amely két felnőtt és két vagy három gyerek részére 9000 forint, egy felnőtt és két, vagy három gyerek részére pedig 6000 forint. Az egész napos gyerekjegy és a tanulólift használata 1000 forintba kerül.

A dobogókői sípályák Budapestről is könnyen megközelíthetők autóval Pomáz, Pilisvörösvár vagy Esztergom felől. Menetrendszerinti autóbusz az Árpád-hídtól, Esztergomból, illetve a pomázi HÉV-állomástól indul.

Forrás:
Go.hu 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Adriai tenger
· Publikálta: Jazzbery


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Adriai tenger:
Indulás előtt...

Cikk értékelése
Átlagolt érték: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Beállítások
 Hirdetések
Kapcsolódó rovatok

Adriai tenger

Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!
© 2005. Adriai-tenger utazási információs portál DVD Top Toplista