Adriai-tenger - Horvátország, Szlovénia, Olaszország, Montenegró
ADATAID  •   FÓRUMOK  •   KÉPGALÉRIA  •   LINK KÜLDÉS  •   LINKEK  •   ROVATOK  •   HÍREINK  •   AJÁNLJ MINKET  •   E-MAIL  •   VALUTAVÁLTÓ  •   IDŐJÁRÁS
Szponzorált linkek
Bővített menü
 Főoldal

 Kommunikáció
 Fórum
 Kapcsolat
 Ajánlj minket!
 Szavazások
 Híreink
 Rovatok
 Hírküldés
 Hírek archívuma
 Letöltések, Linkek
 Linkek
 Link küldés
 Információk
 Szavazások
 Toplisták
 Valutaváltó
 Személyes terület
 Kapcsolat
 Ajánlj minket!
 Keresés
 Naplók
 Adataid
 Utazási információk
 Utazás Horvátország
 Utazás Montenegró
 Utazás Olaszország
 Utazás Spanyolország
 Utazás Szlovénia
 WYW Linkek
· Utazás
· Horvátország
· Horvát-apartman
· Horvát-szigetek
· Olaszország
· Szlovénia
Hirdetés


Kategóriák
Szavazás
Hová utaznál szívesebben?

Tengerpart
Balaton
Hegyvidék
Sivatag
Esőerdő
Mindegy, csak ne a négy fal között legyek!Eredmények
Szavazások

Szavazat: 247589
Megjegyzés: 0
Kvarner - öböl: Bakar általános ismertető
Bakar címer A horvát tengerpart egyik legfestőibb kisvárosa Fiumétól 15 km-re délkeletre a fekszik. A Bakari-öböl 4,6 km mélyen nyúlik be a szárazföldbe. >>>


Bakar általános ismertető

Bakar (horvátul Bakar, olaszul Buccari): város a mai Horvátországban Primorje-Gorski Kotar megyében.

Fekvése:

A horvát tengerpart egyik legfestőibb kisvárosa Fiumétól 15 km-re délkeletre a fekszik. A Bakari-öböl 4,6 km mélyen nyúlik be a szárazföldbe. Mélysége eléri a 40 m-t. Bakar mint egy amfiteátrum, úgy öleli körül az öböl egy részét. A belvárost 1968-ban a világ kulturális öröksége részévé nyilvánították.

A település két nagyobb részből áll: a felső városrész a Grad magasabban helyezkedik el, itt a vár a legismertebb épület, mely 1530-ban a település legkorábbi részét képezte. Falait a 18 – 19. században bontották le.
Az alsó városrész két részből áll, a Zagrad és Primorje részekből közel a parthoz. Ez később alakult ki és itt épült ki a város kereskedelmi és forgalmi központja. Mindkét városrész jellemzői a mediterrán jellegű, szűk, lejtős utcák festői kilátással és látványos kis terekkel.

Bakar térkép

Története:

A régészeti kutatások tanúsága szerint a város területe már a történelem előtti időkben is lakott volt, majd a rómaiak Volcera nevű települése állt itt. A város fejlődésének virágkorát a középkorban élte. Először a 13. században említik, ekkor Bakar a vinodoli egyházközséghez tartozott. II. András uralkodása alatt 1225-ben Bakar és Vinodol a Frangepánok birtoka lett, majd 1550-től 1670-ig Zrínyi Péter kivégzéséig a Zrínyieké. Ekkor elkobozták a családtól és Habsburg birtok lett és az általuk kinevezett kapitányok kormányozták.

Ez az időszak a város gazdasági hanyatlásának korszaka. A hanyatlásnak Mária Terézia rendelete vetett végett, melyben 1778-ban Bakart szabad királyi várossá emelte, kikötőjét pedig szabad kikötővé nyilvánította. Ekkor a városka ismét látványos fejlődésnek indult, egymás után emelkedtek új épületei. 1849-ben tengerészeti iskola nyílt, 1875-ben pedig itt alapították a Horvát Hajózási Társaságot. A trianoni békeszerződésig Modrus-Fiume vármegye Suąaki járásához tartozott. 1910-ben 2092 lakosából 1922 horvát volt.

A Károlyváros – Fiume vasútvonal kiépülésével a tengeri forgalom mindinkább Fiuméba tevődött át, ezzel ismét csökkent jelentősége, de mély kikötőjével 100 éves tengerészeti iskolájával ma is a horvát tengerpart egyik hajózási központja. Ma mintegy 8000, túlnyomóan horvát lakosa van. Az utóbbi években a túrizmus fellendülésével a város és polgárai mind nagyobb jövedelemre tesznek szert.

Látnivalók:

A városka legmagasabb pontján áll a Frangepánok 16. században a török ellen épített várkastélya, mely mai formájában a 17. században épült ki.
A Szent Margit templom 1668-ban Zrínyi Péter rendeletére épült.
A Szent Kereszt és a Szűz Mária templom 16. századi.
A Szent András plébániatemplom 1830-ban épült.
A városi menhely 1526-ban, a plébánia épülete 1514-ben, a püspöki palota 1499-ben épült.
Mindemellett még számos barokk palota is látható a városban, melyek egykor gazdag patrícius családok (Petacci, Bataglini stb.) otthonai voltak.

Forrás: Wikipédia 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Horvátország
· Publikálta: Jazzbery


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Horvátország:
Krk -sziget

Cikk értékelése
Átlagolt érték: 3.71
Szavazat: 7


Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Beállítások
 Hirdetések
Kapcsolódó rovatok

Adriai tengerHorvátország

Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!
© 2005. Adriai-tenger utazási információs portál DVD Top Toplista