Horvátország - Nemzeti parkok
Dátum: 2005. július 29. péntek, 20:24
Rovat: Horvátország

Horvátország - Nemzeti parkok Horvátország természeti területének jelentős hányada hatósági természetvédelem alá esik, így az országnak jelenleg 8 nemzeti parkja, >>>


Horvátország természeti területének jelentős hányada hatósági természetvédelem alá esik, így az országnak jelenleg 8 nemzeti parkja, 10 természetivédelmi területe, 2 különösen védett rezervátuma, közel 100 egyéb rezervátuma, 19 parkerdeje, 28 tájvédelmi körzete valamint 72 természeti emléke van.

Nemzeti Park Az ország nyolc nemzeti parkja közül hét a tengerparton, vagy annak közvetlen közelében fekszik, de a parttól távolabb fekvő varázslatos Plitivicei tavakig is kevesebb mint 200 km-t kell utaznunk.
Az Isztriai-félsziget nyugati partjainál húzódó
Brijuni-szigetcsoportot két nagyobb és további tizenkét kisebb sziget alkotja, melyek már az ókorban is az előkelő rétegek reprezentatív pihenőhelyének számítottak. Az ország másik, szintén nemzeti parkként védett szigetcsoportja a Kornati szigetek - közel 140 lakatlan szigetével és zátonyával a mediterrán térség legtagoltabb szigetegyüttesének számít, s csodálatos világa révén az Adrián hajózók, illetve a búvárkodók és az ún. robinzon-turizmus megszállottainak talán legkeresettebb

célpontjává vált. A Dubrovniktól délnyugatra eső Mljetet az Adria legzöldebb szigeteként emlegetik, melynek egyedülálló természeti látványossága a két belső tó és a sziget pompázatos mediterrán erdői. Az ország hegyvidéki területein három nemzeti park található - az Észak-Velebiti, a Paklenicai és a Risnjak Nemzeti Park, melyek érintetlen tájai évente rengeteg hegy- és sziklamászót, barlangászt, botanikust és egyszerű kirándulót vonzanak. A Krka Nemzeti Parkot az azonos nevű, jellegzetes karsztvidéki folyó páratlanul szép vízesései és idilli tájai miatt érdemes felkeresni. Horvátország alighanem legismertebb nemzeti parkja a Plitvicei tavak vidéke - a tórendszer 16 tagját lenyűgöző szépségű zuhatagok kapcsolják szerves egésszé, környékükön pedig gyönyörű erdők húzódnak.

Forrás:
adriatica.net
Mljet

Plitvice


A cikk tulajdonosa: Adriai-tenger - Horvátország, Szlovénia, Olaszország, Montenegró
https://www.adriaitenger.hu

A cikk webcíme:
https://www.adriaitenger.hu/article9.html