Dalmácia
Dátum: 2005. szeptember 18. vasárnap, 11:54
Rovat: Horvátország

Dalmácia Horvátország talán legszebb és természeti adottságokban leggazdagabb térsége. Az Adriai-tenger itt szelíden nyúlik be a legmagasabb mediterrán  >>>


Dalmácia

Horvátország
talán legszebb és természeti adottságokban leggazdagabb térsége. Az Adriai-tenger itt szelíden nyúlik be a legmagasabb mediterrán hegyek közé. Harmonikus szépségét gazdagítják az egyes városok román stílusú építészeti emlékei, nyári fesztiválok, sportolási, búvárkodási és szórakozási lehetőségek.

Észak-Dalmácia

A Vinodoli-völgytől délre az adriai út a tengerpart közelében halad, majd Senj városkánál előtűnnek a Velebit-hegység szürke sziklái, amelyek a tengerpartig ereszkednek. Itt kezdődik Dalmácia, a horvát tengerpart igazán mediterrán térsége. Valamikor illír eredetű dalmata törzsek lakták a vidéket. Nagyobb, közismertebb városai Zadar, Sibenik, Trogir, Biograd.
Észak Dalmácia az ismert tengerparti városok, Zadar, és Sibenik régióinak több mint 400 szigete, melyek a természeti szépségükkel, történelmi emlékeikkel egyaránt vonzzák a turistákat...
Dalmácia
A sok turista központ közül megemlítjük Biogradot, az egykori királyi várost, vagy a festői Primostent, amely híddal a szárazföldhöz kapcsolódva félszigetté alakult. A kornati szigetek a szigetvilág, a tengeri szorosok labirintusa. A 140 sziget az Adriai -tenger és a Földközi tenger legtagoltabb szigetcsoportját alkotják.

Zadar távolsága városoktól:
Ljubljana 289 km, Velence 419 km,
Bécs 567 km, München 665 km, Budapest 593 km, Pozsony 575 km.

Közép - Dalmácia
Sibenik Régió

Sibenik-Knini megye, e közép dalmáciai vidéket szépsége valamint gazdag kultúrális történelmi műemlékei teszik híressé. Ebben a megyében, amit a csodálatosan szép folyó a Krka, a Dinara hegységtől a tenger felé vezető útján szinte szimetrikusan szel ketté, két nemzeti park is található: a Krka és a Kornat szigetek. E vidék változatossága és különlegessége már ősidőktől fogva vonzotta az embereket, amit a múlt nyomai - 

Dalmácia
őskori építményektől a római kori településeken keresztül a középkori és reneszánsz kori erődítményekig - az egész megyében bizonyítanak.
Üdülőhelyek, kiemelt települések!
Betina, Tisno, Sibenik, Murter, Primosten, Vodice, Rogoznica, Solaris, Krapanj, Brodarica, Zaboric, Grebastica

Sibenik távolsága városoktól:
Ljubljana 389 km, Velence 505 km,
Bécs 652 km, München 757 km, Budapest 679 km, Pozsony 661 km.

Split Közép-Dalmácia

Közép-Dalmácia: Az igazi dalmát hangulat hazájába érve garantáltan nagyszerű üdülésben lehet részük. Split a térség legnagyobb városa és kikötője. Az ide látogató turisták körében, a szárazföldi nyaralóhelyek mellett, számos népszerű sziget "csodái" által válnak mind közismertebbéaz itt található dalmát kultúrális és természeti kincsek. Split kikötőjéből feledhetetlen hajólirándulásokra is nyílhat alkalom.

Dél-Dalmácia

A Makarszkai Riviéra után már Dalmácia déli részeit érhetjük el. Ha még soha nem jártak a Peljesac-félszigeten, akkor érdemes megismerkedni a horvát tengerpart második legnagyobb félszigetének boraival és vadregényes, hegyes-völgyes tájaival. Peljesac bejáratánál a stoni erődrendszer, mint a horvát "kínai nagyfal" köszönti az erre járót. Korcsula, Lastovo, de leginkább Mljet szigetét és a nagy múltú Dubrovnik városát is érdemes megnézni- nem okoznak csalódást.

Forrás: Pointernet


Zadar Zadar Primosten Dubrovnik


A cikk tulajdonosa: Adriai-tenger - Horvátország, Szlovénia, Olaszország, Montenegró
https://www.adriaitenger.hu

A cikk webcíme:
https://www.adriaitenger.hu/article77.html