Olasz tészták
Dátum: 2005. augusztus 29. hétfő, 19:47
Rovat: Olaszország

Olasz tészták Olasz konyha... Már a gondolatára is működésbe lépnek az ízlelőbimbóink. Néhány jó tanács és megfelelő hozzávalók segítségével hipp-hopp az asztalra varázsolhatjuk Itáliát. >>>


Olasz tészták

Olasz konyha... Már a gondolatára is működésbe lépnek az ízlelőbimbóink. Néhány jó tanács és megfelelő hozzávalók segítségével hipp-hopp az asztalra varázsolhatjuk Itáliát. És ne lepődjünk meg, ha az egész család így kiált majd fel: Mamma mia!
Olaszországban egy dologban biztosak lehetünk: az alapanyagok tökéletesek!

A tészta
Lasagne, farfalle, tortellini, ravioli, penne vagy makaróni -színes vagy fehér, száraz vagy friss- tésztából egyszerűen mindenki talál kedvére valót. Mivel Olaszországban minden étkezéskor esznek tésztát, érthető, miért a rengeteg fajta. Nem mindegy az sem, hogy mennyi tésztát számolunk a különböző fogásokhoz.
Ha előételként esszük (olaszosan), 5-7 dekát számoljunk fejenként, 3 dekát, ha a levesbe tesszük (cérnametélt, tortellini vagy ravioli ehhez tökéletes), és 6-10 dekát, ha köretnek szeretnénk tálalni húsok vagy halak mellé.
Olasz tészták

A főzés titka avagy al dente

- Tegyünk fel vizet (1 litert számoljunk 10 dkg tésztára), majd amikor forrni kezd, tegyünk bele sót (1 dekát 10 dkg tésztához) és egy evőkanál olívaolajat. Az olaj azért fontos, mert meggátolja, hogy az edényből kifusson a víz.
- Szórjuk a tésztát a vízbe, gyors mozdulattal keverjük meg. Ezután rendszeresen kóstoljuk, ugyanis ez az egyetlen módja, hogy megállapíthassuk, mikor van kész a tésztánk. A csomagoláson található főzési idő csak útmutató. A tésztát mindenki másképp szereti.
- A száraztészták mérete a főzés során háromszorosára duzzad. Vagyis 5 dkg száraztészta 15 dkg kifőtt tésztának felel meg.

Forrás:
mindmegette
Olasz tészták - Raviolli


A cikk tulajdonosa: Adriai-tenger - Horvátország, Szlovénia, Olaszország, Montenegró
https://www.adriaitenger.hu

A cikk webcíme:
https://www.adriaitenger.hu/article59.html