Cres és Losinj - sziget
Dátum: 2005. augusztus 23. kedd, 21:15
Rovat: Horvátország

Cres és Losinj - sziget Cres és Losinj szigete valamikor egy szigetet alkottak, azonban a római időkben egy mesterséges csatornával választották el őket egymástól. >>>


Cres, Losinj

Cres város az azonos nevű észak-adriai sziget legtermékenyebb - nyugati - oldalán található. Cres és Losinj szigete valamikor egy szigetet alkottak, azonban a római időkben egy mesterséges csatornával választották el őket egymástól. Cres-sziget legnagyobb települése. A XIV. században már alapszabályzatot kapott, a XV. században a velencei igazgatóság Cres és Losini szigetére kiterjedő székhelyévé vált. Ebből az időszakból származnak nevezetességei is, a városi kapu, toronyóra, városi páholy és a velencei-gótikus Petris palota.

Lubenice

Cres szigetének első települése,  egy a tenger főlé 387 m magasan emelkedő sziklán épült. festői városka, terével, harangtornyával, gótikus templomával, melyet a XV. században itt élő  

Cres és Losinj - térkép
remete Szent Antalról nevezték el. Viharos időben gyakran dörög az ég, és a szikla felett villámok cikáznak. A sziget másik városkájában, Beliben a múlt századi építészek egyedülálló remekei tekinthetők meg.
Cres

Losinj
Losinj

Éghajlata nagyon kellemes, az erdős táj egyszerre pihenőhely és egyszerre szanatórium.
Mali Losinj a sziget legnagyobb városa, itt van városháza, valamint a hajógyártás és idegenforgalom központja. A sziget több ökológiai nevezetességgel is rendelkezik: a térségben egyedül itt költenek a szigorú védelem alatt álló fehérfejű keselyűk, másrészt pedig Cres magáénak mondhat egy hihetetlenül érdekes tájélményt nyújtó sós vizű belső tavat is - a Vransko jezerot. Egészéges éghajlatát sok koronás fő élvezte. Ferenc József osztrák császár, Rudolf herceg és Ferenc Ferdinánd osztrák trónörökös hat hetet is eltöltött itt. Már a múlt században nyaralók és üdülők építésébe fogtak itt, hiszen itt minden a gazdag természeti múltra emlékeztet: a világ különböző
tájairól való növényektől, a Mali és Veli Losinj-on őrzött vitorláshajó képekig.
Losinj szigeten a legrégibb idegenforgalmi központ Cikat, ahol a százéves fenyők árnyékában modern szállodák és klasszikus stílusú házak egyaránt meghúzódnak, utánozva az európai udvari elit utolsó sarjai által épített Monte Carló-i villákat.
Mali Lošinj az észak-dalmáciai Lošinj sziget legnagyobb városa, mely a halászatilag rendkívül jelentős - és ezért az Adria legnagyobb sporthorgászati terepének számító - Auguszta-öbölben fekszik. Árnyas partmenti fenyvesei és kimondottan enyhe mikroklímája révén már a századelőn igen felkapott gyógyüdülőhelynek számított.
Veli Losinj az észak-adriai Lošinj sziget délkeleti oldalán egy keskeny kis öbölben bújik meg, közvetlenül a Szent János hegy lábánál. Egykor gazdag tengeri kereskedő-dinasztiák lakták, amiről buja mediterrán kertekkel körülvett, pompás villái és elegáns lakóépületei is tanúskodnak.
A városka területén fellelhető mintegy 80 különleges növényfajnak köszönhetően Veli Lošinj egy gondozott városi park benyomását kelti.
Cres, Losinj, Krk, Rab - szigetek

Cres Cres Cres Cres
Losinj - Mali Cres Cres Cres


A cikk tulajdonosa: Adriai-tenger - Horvátország, Szlovénia, Olaszország, Montenegró
https://www.adriaitenger.hu

A cikk webcíme:
https://www.adriaitenger.hu/article58.html