Turisztikai fejlesztések Horvátországban
Dátum: 2005. augusztus 20. szombat, 15:02
Rovat: Horvátország

Turisztikai fejlesztések Horvátországban A turisták érdeklődése évek óta töretlenül nő Horvátország iránt. 2004-ben a magyar turisták száma 400 ezer volt, honfitársaink 2 100 000 vendégéjszakát >>>


Horvátország felkészült az idei szezonra
Turisztikai fejlesztések déli szomszédunknál

A turisták érdeklődése évek óta töretlenül nő Horvátország iránt. 2004-ben a magyar turisták száma 400 ezer volt, honfitársaink 2 100 000 vendégéjszakát töltöttek el a szomszédos országban, a növekedés a vendégszámot tekintve 13 százalékos, a vendégéjszakáknál 10 százalékos.


A turistaforgalom évek óta tartó növekedése lehetővé tette, hogy folyamatosan modernizálják a turisztikai infrastruktúrát Horvátországban. A közutak, autópályák fejlesztésére jellemző, hogy 2001 és 2005 között 450 kilométer hosszúságú autópályát és 81 kilométer autóutat építettek Horvátországban. Az idén nyáron már autópályán lehet haladni a magyar határtól Rijekáig, illetve Splitig, és az Isztriát átszelő autópálya egy szakaszát is lehet már használni Rijeka és Rupa között. Horvátország
Szállodai fejlesztések

A szállodai infrastruktúrát is a minőségi fejlesztés jellemzi az utóbbi években. Az idén három világmárka, a Hilton, a Regent és a Savoy jelenik meg Horvátország három városában, Dubrovnikban, Zágrábban, illetve Opatijában. Az idei szezonra Dubrovnikban teljes átalakítás után megnyílik a négycsillagos Dubrovnik Palace szálloda. Az Isztrián tavaly óta összesen 1,2 millió eurót költöttek turisztikai fejlesztésekre, ezek elsősorban már meglevő létesítmények felújítását jelentik Umagon, Porec-ben, Vrsarban, Pulán és Rovinjban. Sok megújult létesítményt találnak idén a turisták Dalmáciában is. Sibenikben megfiatalodott a Solaris, Zadarban a Borik üdülőkomplexum, Primostenben pedig a szállodák, a kemping és a kikötő. Az idén a szervezett turizmus 160. évfordulóját ünneplő Opatijában is számos újdonság várja a vendégeket.

Rovinj

Rab - sziget

Az idei szezon sikerének érdekében mintegy 400 millió eurót invesztálnak a horvát turizmusba. Az összeg felét Isztria megyében költik el, közel 186 millió eurót szánnak az idegenforgalomhoz közvetve vagy közvetlenül kapcsolódó isztriai turisztikai termékek, a szálloda szektor, valamint a falusi turizmus fejlesztésére. A Tengermellék- fennsík megyében mintegy 132 millió eurót szánnak a szállás infrastruktúra bővítésére és a turistaközpontok rendezésére. A harmadik helyen Dubrovnik-Neretva megye áll, amely 111 millió eurót használhat fel a szálláskapacitások renoválására, valamint az eddigi krónikus szálláshiány enyhítésére. Split-Dalmát megye az idén 35 millió euróra számíthat főként a már meglévő szálláshelyek minőségének fejlesztésére, Zadar és ©ibenik-Knin megyében összesen 27 millió eurót szánhatnak a szálláshelyek és turisztikai termékek korszerűsítésére.

Lika-Senj megye 16 millió eurót kapott a teljes körű infrastruktúra fejlesztésére, valamint új kapacitások létrehozására.

Rovinji beruházások
Az Adria Resorts idegenforgalmi és szállodavállalatot is működtető rovinji Adris-csoport nemrégiben jelentős turisztikai beruházásokat jelentett be: Rovinj Riječ Monte Mulin városrészében négycsillagos szálloda-apartman telepet építenek, amelynek várható költsége 250 millió euró. Az idén, az első szakaszban 50 milliót invesztálnak az új turistafalu építésére. A fejlesztés második szakaszában a Monte Mulin városrészben hozzákezdenek a Hotel Montauro átalakításához. A Hotel Parkot teljesen felújítják belülről, és új szárnyat is építenek hozzá.

Megújuló kempingek
Az Umagban székelő Istraturist a szolgáltatások minőségének további javítását célzó befektetésekbe kezdett. A főként a kempingek minőségi fejlesztését előirányzó invesztíciók értéke eléri a 12,5 millió eurót. Az Istraturist az elmúlt öt év során mint egy 76 millió eurót fektetett be a szálláshelyek felújításába és a szolgáltatások bővítésébe. Idén az autóskempingeken a sor, amelyek renoválására mintegy nyolcmillió eurót szánnak. Az Istraturist legnagyobb kempingje, a Ladin gaj felveszi a Camping Park Umag nevet és négycsillagossá lép elő, míg a Finida, a Stella Maris, a Pineta és a Kanegra kempingek háromcsillagos besorolást kapnak. A Porec és Novigrad között található, háromcsillagos Lanterna Kemping számos, a gyermekek számára készült létesítménnyel bővült az idén. Így készült el a gyermekjátszótér és több gyermekmedence. A kempingben egyetlen hazaiként a Vivaldi Travel üzemeltet telepített sátrakból álló tábort, amely a gyermekes családok kedvelt célpontja.

Forrás: turizmusonline.hu
2005-07-10A cikk tulajdonosa: Adriai-tenger - Horvátország, Szlovénia, Olaszország, Montenegró
https://www.adriaitenger.hu

A cikk webcíme:
https://www.adriaitenger.hu/article53.html