Szlovénia, általános információk
Dátum: 2005. július 18. hétfő, 17:06
Rovat: Szlovénia

Szlovenia Belépőjegyek irányárai
- Savica vízesés SIT 300,-
- Vogel hegy felvonó SIT 2000,-
- Mostnica kanyon SIT 300,-


Belépőjegyek irányárai

- Savica vízesés SIT 300,-
- Vogel hegy felvonó SIT 2000,-
- Mostnica kanyon SIT 300,-
- Postojnai cseppkőbarlang SIT 2200,-
- Predjamai vár SIT 700,-
- Bled vár SIT 500,-
- Skocjan barlang SIT 1800,-
- Skofja Loka vármúzeum SIT 350,-
- Trieszt Miramare kastély EUR 4,10-

Általános tudnivalók

Terület: 20 251 km2
Népesség: 1943000 fő
Népcsoportok: 
- szlovén (91%), 
- horvát (3%), 
- szerb, 
- bosnyák, 
- magyar, 
- olasz
Fekvés: Közép- Európában helyezkedik el, északról Ausztriával, keletről Magyarországgal, délről Horvátországgal, nyugatról Olaszországgal határos.
Államforma: köztársaság
Hivatalos nyelv: szlovén
Beszélt idegen nyelvek: horvát, szerb, német, angol, olasz
Nagyobb városok: Maribor, Kranj, Celje
Vallások: katolikus (90%)
Hivatalos pénz: tolar
Időzóna: GMT+1

Várak és barlangok Szlovéniában
Szlovénia egyre többször és méltán javasolt úti cél nyaralni vágyóknak, a raftingolás híveinek és történelem csodálóinak egyaránt: a piciny ország tengerrel és Alpokkal, tavi szigetekkel, lenyűgöző barlangrendszerekkel, vadvízi evezéssel és történelmi városokkal szolgál akár pár napos, akár több hetes látogatást tervezőknek. Mindaz, ami bájos és lenyűgöző volt az Osztrák-Magyar Monarchiában, érintetlenül megmaradt itt, és a tisztaság, az ausztriai faluképekre emlékeztető ápoltság külön meglepetést jelent.
Szerző: Holunder, Forrás: Hölgyfórum

Látnivalók
Szlovénia fővárosa Ljubljana, ez a legnagyobb és legnépesebb városa. A történelemben mindig fontos szerepet töltött be. A Városi Múzeum római kori emlékeket és a római város, Emona, mérethű makettjét mutatja be. A Nemzeti Múzeumot és a Modern Művészetek Múzeumát se hagyjuk ki városnéző körutunk során. A Tivoli Park a város divatos rekreációs központja, ahol bowling és teniszpályák, úszómedencék és korcsolyapálya várja a kikapcsolódni vágyókat.
A szlovén Alpokban található a Triglav csúcs, az ország legmagasabb pontja. Kiváló kirándulóhely. A Bled kastély dél-tiroli érsekség volt 800 évvel ezelőtt, később a jugoszláv királyi család rezidenciájaként szolgált. A Bled-tó felett magasodó szikláról meseszép kilátás nyílik a kastélyra, és a tó szigetén magasodó harangtoronyra, a "kívánságok tornyára".
A Postojna-barlang a világ egyik leghíresebb cseppkőbarlangja, melybe romantikus kisvasút vezet.
Az Adria partvidékének legismertebb üdülőhelye Koper, melynek gyönyörű középkori városképét a kikötő és az ott megtelepedett ipar sajnos lerontotta. Piran gótikus épületeiről és középkori városfaláról nevezetes.
A Tengerészeti Múzeum a hajózás és a kikötő történetét, valamint a sólepárlás műveletét mutatja be.
A partvidék legszebb része Fiesa, tiszta, homokos partjával és sötétkék vizével csábítja a fürdőzni vágyókat.A cikk tulajdonosa: Adriai-tenger - Horvátország, Szlovénia, Olaszország, Montenegró
https://www.adriaitenger.hu

A cikk webcíme:
https://www.adriaitenger.hu/article5.html