Zászlóbontás az Adrián
Dátum: 2005. augusztus 14. vasárnap, 13:40
Rovat: Horvátország

Zászlóbontás az Adrián Idén nyáron már a horvát partszakasz 98 pontján - 18 kikötő és 80 partrész - fürdőzhetünk tökéletesen tiszta környezetben, >>>


Zászlóbontás az Adrián
Tisztulnak a horvát strandok


Idén nyáron már a horvát partszakasz 98 pontján - 18 kikötő és 80 partrész - fürdőzhetünk tökéletesen tiszta környezetben, s azokra sem várnak kevésbé makulátlan strandok, akik az ősz elején indulnak pihenni szomszédainkhoz.

A tavalyi állapothoz képest, amikor még csak 22 helyszínen tűzhették ki a szigorú nemzetközi kritériumnak megfelelő kék lobogót, ez jelentős javulást jelez. Az égszín zászlók a tengervíz és a partszakasz tisztasága, valamint a megóvott és biztonságos környezet elismeréséül szolgálnak. Az összesen 98 zászló közül 41-et Isztria megyében találhatunk, azon belül is főként a vezető szállodák strandjain. 10 a porec-i Plava laguna, 8 a szintén porec-i Rivijera, 7 pedig az umagi Istraturist strandjait díszíti.
Isztrián kívűl azért az adriai tengerpart más szakaszain is láthatunk csalogató kék zászlókat: a Kvarner-öbölben idén 25, Dalmáciában pedig 13 zászlóval találkozhatunk. Az ország kontinentális részén is fejlődés mutatkozik, hiszen az eddigi egyetlen "szárazföldi" helyen, a zágrábi Jaruni-tónál kitűzött zászló mellett ez évben további kettőt is felállítottak a Varazsdinhoz közeli Aquacity strandján.

Forrás:
vilagjaromagazin.hu
2005.07.10.


A cikk tulajdonosa: Adriai-tenger - Horvátország, Szlovénia, Olaszország, Montenegró
https://www.adriaitenger.hu

A cikk webcíme:
https://www.adriaitenger.hu/article42.html