Szlovénia - Növényzete, állatvilága
Dátum: 2005. augusztus 13. szombat, 13:27
Rovat: Szlovénia

Szlovénia - Növényzete, állatvilága Szlovénia több mint 2900 fajta növénynek ad otthont, melyek közül kb. 70 faj csak itt, főleg az Alpokban található meg. Közülük legjelentősebb a rózsaszín triglavi rózsa, >>>


Szlovénia növényzete és állatvilága

Növényzet

Szlovénia több mint 2900 fajta növénynek ad otthont, melyek közül kb. 70 faj csak itt, főleg az Alpokban található meg. Közülük legjelentősebb a rózsaszín triglavi rózsa, a kék Frölich tárnics, a sárga héjaszakáll, a júliai pipacs és a bíborszínű Zois-harangvirág. Az Adriai-tengerpart legjellemzőbb növénye a ciprus. Néhány védett területen találkozhatunk különféle pálmákkal, és más keleti és egzotikus növénnyel. Ilyenek:

mimóza, agavé, fügekaktusz, stb. A hegyvidéki területeken legsűrűbben a fenyőfajtákkal találkozhatunk, de megtalálhatóak más alpesi növények is. Az alacsonyabban fekvő területek növényzete szinte teljesen megegyezik a hasonló magyarországi területek növényzetével. A mezőgazdasági haszonnövények is a magyar viszonyoknak megfelelőek. Ezen kívül a melegebb területeken a füge és az olajfa is megtalálható.

Agavé

Állatvilág

Az állatvilág szintén nagy hasonlóságot mutat a hazaival, bár Szlovéniában sokkal több gyíkfaj él, mint hazánkban. Veszélyes kígyófajták (pl.: homoki vipera, stb.) csak nagyon ritkán fordulnak elő.

Barlangi vakgőte Az ország területén 344 féle madárfajt számoltak össze. A Postojnai-barlangban található Proteus anguinus - egy barlangi vakgőte-faj - és az Isonzó pisztráng csak Szlovéniában él.
Jellegzetes az alpesi tájak állatvilága. A magashegységek környékén mindenhol találkozhatunk zergékkel, kőszáli kecskékkel, őzekkel, hiúzokkal, havasi nyulakkal és mormotákkal, valamint olyan

nagyobb vadakkal is, mint a szarvas, a vaddisznó és - elvétve - a medve. A vidék jellemző madara a kőszáli sas. Az alacsonyabb vidékek jellegzetes élőlényei a mocsári teknős, a barlangi sün, a rengeteg pelefajta, és a ganajtúróbogár.
A tengeri állatokról akkor nyerhetünk jó tájékoztatást, ha meglátogatunk egy halpiacot. A nagy hajókat gyakran követik a cápák egészen a partközelig, de fürdőzés közben aligha találkozhatunk velük.

Forrás:
slovenija.gaja.huA cikk tulajdonosa: Adriai-tenger - Horvátország, Szlovénia, Olaszország, Montenegró
https://www.adriaitenger.hu

A cikk webcíme:
https://www.adriaitenger.hu/article36.html