Triglavi Nemzeti Park
Dátum: 2005. augusztus 13. szombat, 12:34
Rovat: Szlovénia

Triglavi Nemzeti Park Szlovénia területén a két tucat regionális park mellett nemzeti park jelenleg csak egy, a Triglavi Nemzeti Park (Triglavski Narodni Park) található, >>>


Szlovénia területén a két tucat regionális park mellett nemzeti park jelenleg csak egy, a Triglavi Nemzeti Park (Triglavski Narodni Park) található, de a közeljövőben tervezik új nemzeti parkok kijelölését a Kamnik-Savinjai-Alpokban, a Pohorjében, a Karsztban valamint a horvát határ mentén, a Krka és a Kolpa folyó környékén. Persze a többi regionális park is igenjelentős, bármelyikükben megismerkedhetünk a természet alkotásaival és szépségével.

A Júliai-Alpokbeli park megalapítása Albin Belar nevéhez fűződik, aki 1908-ban elhatározta, hogy a Komarča környékén létrehoz egy természetvédő parkot. Abban az időszakban azonban Európában még nem volt sehol nemzeti park, így az Osztrák-magyar Monarchiától is távol állt annak létesítése. Az I. világháború után, 1924-ben a Természetvédelmi Minisztérium és a Szlovén Alpinisták Szövetségének összefogásában létrehozták a Triglavi tavak területét magába foglaló, kb. 14 km2 területű nemzeti parkot. 1961-ben, a park területét kb. 20 km2-re bővítették, ekkor kapta meg a mai, a Triglavi Nemzeti Park nevet. 1981-ben kormányszintű szabályozás keretében a nemzeti park területét 848,05 km2-ben állapították meg, amely igen jelentős terület: Szlovénia felszínének 4%-át fedi le.
Ma a park területéhez tartozik a Júliai-Alpok Szlovéniára eső területének nagy része, a legmagasabb csúcsokkal és a legszebb völgyekkel, a Triglavval (2864 m) a középpontban. Szlovénia összes gleccsertava (a bledit kivéve) is itt található. Ezen kívül ide tartozik a Pokljuka és a Mežakla, valamint az Isonzó (Soča) és Triglavi Nemzeti Park
a Száva forrásvidéke. Így tehát a nemzeti park két tenger vizét is táplálja: a Soča az Adriai-tengerét (Jadransko more), a Száva pedig a Fekete-tengerét (Črno more). Geológiailag a park legnagyobb részét mészkőhegységek alkotják, melyek kb. 200 millió évvel ezelőtt jöttek létre. Sok helyen találhatók jurakori fosszíliák (főleg ammoniták maradványai). Igen érdekes a park flórája is, mivel ezen a területen már elkezd keveredni az alpesi növényzet a mediterrán típusúakkal, ezért a régió növényzete igen gazdag. Az állatállományt jellegzetesen európai fajok teszik ki: őzek, szarvasok, kőszáli kecskék, muflonok, mormoták, valamint a madarak közül a sasok a legjellegzetesebbek.

Aki a park területén tartózkodik, köteles néhány szabályt betartani (tilos szemetelni, tüzet rakni, kunyhót építeni, a kijelölt helyen kívül parkolni, kerékpározni, sátorozni, kárt tenni a növényzetben vagy az állatokban, stb.), a parkfelügyelők igen szigorúak. Mivel a terület ideális a hegymászásra, ezért a park területén 32 berendezett alpinista pihenőt találhatunk, melyeket a Szlovén Alpinista Szövetség (Slovensko Planinsko Društvo) tart fenn.

További információért forduljunk a park vezetőségéhez:
Javni zavod Triglavski Narodni Park
   4260, Bled, Kidričeva 2;
   T: (04) 578-0200; F: (04) 578-0201

Szlovénia egetlen nemzeti parkján kívül megemlítendők a különféle természetvédelmi területek, vadrezervátumok is. Ezek közül is kiemelkedik a Robanov Kot (16 km2) és a Topla (13 km2) alpesi völgye valamint a rengeteg védett erdei területek (Cigonca, Krakovski gozd, Donačka gora).

Forrás:
slovenija.gaja.huA cikk tulajdonosa: Adriai-tenger - Horvátország, Szlovénia, Olaszország, Montenegró
https://www.adriaitenger.hu

A cikk webcíme:
https://www.adriaitenger.hu/article35.html