Szlovénia - Ajánló
Dátum: 2005. augusztus 12. péntek, 21:41
Rovat: Szlovénia

Ljubljana Szlovénia az egyetlen ország, amely az egykori Jugoszlávia béklyójából gyorsan kitörve pár év leforgása alatt balkániból európai álammá vált és immár az Unió ajtajában toporog. >>>


Az Alpok napos oldala

Szlovénia az egyetlen ország, amely az egykori Jugoszlávia béklyójából gyorsan kitörve pár év leforgása alatt balkániból európai álammá vált és immár az Unió ajtajában toporog. Szlovénia az egyetlen ország, amelynek területén ennyire közel van egymáshoz tenger és magashegység, barlangok és termékeny síkságok, mediterrán derű és a nagy hegyek iránt érzett alázat. Szlovénia egy kicsinyített Európa, ahol minden megtalálható, aminek egy kalandos utazás programjában feltétlenül szerepelnie kell!

Ljubljana
Szlovénia fővárosa Ljubljana, ez a legnagyobb és legnépesebb városa. A történelemben mindig fontos szerepet töltött be. A Városi Múzeum római kori emlékeket és a római város, Emona, mérethű makettjét mutatja be. A Nemzeti Múzeumot és a Modern Művészetek Múzeumát se hagyjuk ki városnéző körutunk során. A Tivoli Park a város divatos rekreációs központja, ahol bowling és teniszpályák, úszómedencék és korcsolyapálya várja a kikapcsolódni vágyókat.

Az ország legmagasabb pontja
A szlovén Alpokban található a Triglav csúcs, az ország legmagasabb

pontja. Kiváló kirándulóhely. A Bled kastély dél-tiroli érsekség volt 800 évvel ezelőtt, később a jugoszláv királyi család rezidenciájaként szolgált. A Bled-tó felett magasodó szikláról meseszép kilátás nyílik a kastélyra, és a tó szigetén magasodó harangtoronyra, a "kívánságok tornyára". Triglav csúcs

Rogla
Rogla csúcsáhaz közel, Pohorje-hegység déli oldalán található a változatos, kezdőknek és haladóknak ill. sífutóknak egyaránt alkalmas, erdei pályákat is magában foglaló síterület. A havas fenyőerdőn keresztül sétautak vezetnek. Roglán legtöbbször még akkor is találunk havat, ha a telet máshol már rég elfelejtették.

Koper
Az Adria partvidékének legismertebb üdülőhelye Koper, melynek gyönyörű középkori városképét a kikötő és az ott megtelepedett ipar sajnos lerontotta. Piran gótikus épületeiről és középkori városfaláról nevezetes. A Tengerészeti Múzeum a hajózás és a kikötő történetét, valamint a sólepárlás műveletét mutatja be. A partvidék legszebb része Fiesa, tiszta, homokos partjával és sötétkék vizével csábítja a fürdőzni vágyókat.

Kranjska Gora
A szlovén-osztrák-olasz hármashatár közelében fekvő tipikus alpesi kisváros. Nyáron a természetjárók Mekkája.

Izola
Portoro
-tól északra található üdülőhely. Valamikor halászfalu volt.

Bled-i tó
Bled és környéke Szlovénia legkedveltebb turistalátványossága. A Bledi-tó kis szigetén a Csodatevő Madonna (Mati bojana otoku)

Bled-i tó barokk kegytemplom található.Bled vára, amelyet a Windischgrätz hercegek emeltettek, egy csaknem 100 méteres függőleges sziklafal tetején található, csodálatosan szép környezetben. A kiválóan karban tarott vár Bled város és a Bled-i tó panorámáján kívül más érdekességeket is kínál. Megtalálható itt például egy középkorinyomda és egy borospince is.

Skofja Loka
Szlovénia egyik műemlékekben leggazdagabb kisvárosa, történelme 973-ig nyúlik vissza. A várkastélyt először 1202-ben említi egy dokumentum. A város védelme érdekében a XIV. században falat vontak köré. A város több járványt, ellenséges támadást és 1511-ben egy földrengést is elszenvedett.

A várkastély uralja a város látképét, amely alatt középkori hangulatot árasztó óváros található.

Savica-vízesés
A Bohinji-tó után egy jópár kilóméteres szerpentines út vezet el a vadregényes Savica-vízesés parkolójához. Negyed órás erdei séta következik, ami után szemünk elé tárul a 60 méteres sziklafalról alázuhanó vízesés, amely a Bohinj-i tavat táplálja és a Száva folyó eredete.

Étel-ital
A szlovén konyhát a szomszédos országok ízei erősen befolyásolják. Ezt igazolja 3 nagyon jellegzetes ételük, a klobasa
Savica - vízesés
(kolbász), a zavitek (rétes) és a dunajski zrezek (bécsi szelet). Az olasz ízvilágot tükrözi a njoki (krumpligombóc), rizota (rizottó) és a zlikrofi (ravioli). Magyarországról származik a golaz (gulyás) és a paprikas (csirke paprikás). A hagyományos ételeket a gostilnákban (kisvendéglőkben) készítik a legízletesebben. A helyi vörös és fehérborok finomak, de kedvelt még a zganje (brandy) és sör is.
Érdemes megkóstolni Európa egyik legkeresettebb ásványvizét, a finom és gyógyhatású Radenska vizet


A cikk tulajdonosa: Adriai-tenger - Horvátország, Szlovénia, Olaszország, Montenegró
https://www.adriaitenger.hu

A cikk webcíme:
https://www.adriaitenger.hu/article30.html