Olaszország környezete, éghajlata
Dátum: 2005. augusztus 03. szerda, 18:14
Rovat: Olaszország

Éghajlat Az Adria, a Földközi-tenger, Franciaország, Svájc, Ausztria és Szlovénia határolja. Az országhoz tarozik Szicília, Szardínia és 70 kisebb sziget is. >>>


Az Adria, a Földközi-tenger, Franciaország, Svájc, Ausztria és Szlovénia határolja. Az országhoz tarozik Szicília, Szardínia és 70 kisebb sziget is.

Igen változatos felszíni formákkal áldotta meg a természet, hiszen hatalmas hegyei mellett ott van a Pó-folyó alföldes völgye, mely sűrűn lakott, iparosodott vidék. Északi határa mentén az Alpok láncai húzódnak, az Appenninek pedig az Alpoktól Szicíliáig az egész félszigeten végignyúlik. Az ország különlegessége, hogy egyszerre három aktív vulkánja van: a Stromboli, a Vezúv Nápoly közelében, valamint a Szicílián Etna
található Etna. Olaszország talán egyetlen hibájának róható fel a különösen a nagyvárosokban uralkodó környezetszennyezés. Az éghajlat nagyon változó, attól függően, hogy éppen az Alpok lejtőire kirándulunk, vagy Olaszország síkabb vidékeit kedveljük.
Vezúv

A hegyekben hosszú, havas, hideg tél jellemző. Az északi területeken csípős tél és forró nyár uralkodik. A sirocco nevezetű szél Afrikából nagy meleget fúj a déli területekre, meghosszabbítva ezzel a forró nyári napok számát.

Forrás: nuA cikk tulajdonosa: Adriai-tenger - Horvátország, Szlovénia, Olaszország, Montenegró
https://www.adriaitenger.hu

A cikk webcíme:
https://www.adriaitenger.hu/article16.html