Adriai szelek
Dátum: 2007. június 23. szombat, 09:44
Rovat: Adriai tenger

Adriai szelek Vitorlás, motorcsónak, katamarán vagy luxus yacht? A kínálat gazdag, de ismerje ki a veszélyes horvát szeleket! >>>


Adriai szelek

Vitorlás, motorcsónak, katamarán vagy luxus yacht? A kínálat gazdag, de ismerje ki a veszélyes horvát szeleket!

Horvátország világszerte ismert mint nautikus úticél, s bármennyire is gazdag az Ön vitorlázási tapasztalata, minden tengernek megvannak a saját titkai, így a horvát tengernek is.

A hazai hajósok kedvelt helyeinek számít Közép-Dalmácia vidéke (Zadar és Split rész), mert a szigetek között izgalmasan vitorlázható vízterületek vannak, és turisztikai célpontjai is bőven akadnak a vidéknek.

Érdemes megtanulni milyenek a horvát szelek, mielőtt vitorlásra, hajóra szállna és nekivágna a tengernek!
Adriai szelek

Bóra (horvátul: Bura)

Az isztriai és dalmát tengerparton, legtöbbször a téli évszakban fújó száraz, hideg szél, időnként rendkivül erős rohamokkal.
Kiszámíthatatlan, mert nem észlelhető előre, hirtelen jön. Az időnként történő széllökések átlagban 11 m/mp-es sebességet érhetnek el, és a szárazföldről a tenger felé fújnak, és leggyakrabban északkeleti az iránya.

Bóra - Bura

A bórát nehéz előre jelezni, de azért vannak bizonyos előjelei: a magas hegyek csúcsain kialakuló ún. "felhősapkák", az északkeleti láthatáron a tenger felülete csipkéződik. A parttól távolodva csökken a bóra ereje.

A bóra nyáron általában csak pár óráig tart, de időről időre akár egy-két napig is eltarthat.


A legkeményebb búrák a Kvarnergg területén, a Velebiti-csatornában, ©ibenik és Split partjainál, a Peljeąacnál és Dubrovniknál fordulnak elő. Erőssége: elérheti a 200 km/ó sebességet is.

Az eddig mért legnagyobb szélerősségű bórát, 1996. január 26 - ban Makarskánál mérték: 250,2 km/óra

Amennyiben akkor vitorlázik amíg a bóra fúj, biztosan nem lesz hiány izgalmakban, mert ez nagy kihívás, amely elsősorban óvatosságot követel. Kerülje a part közelségét és készüljön fel a manőverezésekre, emellett vértezze fel magát türelemmel, mert a vitorlák kombinációját valószínűleg többször is változtatni kell.


Jugo (Délkeleti szél)

A jugo közepes erejű délkeleti szél, amely a tengerről a szárazföld felé fúj és az egész parton jelentkezik, ha az Adria déli részén hajózik.
Bóra - Bura

Tavaszi és őszi szelek közé tartozik, így nyáron nem igazán jelentkezik. Jellemzői: a szél fokozatosan növekedik és megállás nélkül fúj, szép, hosszú hullámokat alkotva, amelyek zaj és hab nélkül terjednek, és csak ha nagyon erős a jugo, akkor verik a partot. 
A jugo különösen dinamikus hajózási élményt biztosít, a vitorlák folyamatosan tele vannak széllel, így a hajó nagy gyorsaságot tud elérni.

Adriai szelek

Adriai hajózás - Szelek
Misztrál (horvátul Maestral)

A misztrál tipikus nyári adriai szél, északnyugati irányú és egyik azoknak a szeleknek, amelyek a szép és stabil időjárásra jellemzőek. A reggeli csend után, nyáron szinte szabályszerűen dél körül kezdődik el kellemes áramlása, amely kissé erősödve egészen a naplementéig eltart. A misztrál 5-től 6 bofor erősséget érhet el, s leggyakrabban a zadari és korčulai öbölben fúj.

A misztrált mintha a laza és kellemes, manőverezés nélküli hajózásra teremtették volna, mert az erőssége állandó, a természete pedig előrelátható és enyhe. S amíg a bóra és jugó, mindkettő a maga módján, a vitorlázóknak izgalmat és kihívást jelentenek, a misztrál tiszta élvezetet nyújt, amikor félelem nélkül átengedheti magát a tengernek.

Habár az Adriai-tenger nem tartozik a veszélyes és szeszélyes tengerek közé, és a vitorlázás egész évben lehetséges, a legkedvezőbb feltételek június közepétől október közepéig vannak, amikor a tenger felfedezését azok is élvezhetik, akik nem olyan tapasztaltak.

Jó tengert, jó hajózást!

Forrás:
Adriatica.netA cikk tulajdonosa: Adriai-tenger - Horvátország, Szlovénia, Olaszország, Montenegró
https://www.adriaitenger.hu

A cikk webcíme:
https://www.adriaitenger.hu/article136.html