Lenyűgöző természeti szépség...
Dátum: 2007. január 23. kedd, 14:56
Rovat: Horvátország

Lenyűgöző természeti szépség útban a tenger felé - Plitvicei-tavak

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park Európa egyik legcsodálatosabb természeti látványosságai közé tartozik. A tórendszer szépségének >>> Lenyűgöző természeti szépség útban a tenger felé

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park Európa egyik legcsodálatosabb természeti látványosságai közé tartozik. A tórendszer szépségének, egyediségének, és sokszínű növény- és állatvilágának köszönhette, hogy 1949-ben nemzeti parkká nyilvánították. Az UNESCO 1979-ben vette fel a világ természeti örökségeinek listájára.

A Plitvicei-tavak Horvátország sík- és hegyvidéki részének találkozásánál, Zágrábtól 140 km-re délre fekszenek, a tengerpart felé vezető út mentén. Ezért a tóvidék ideális pihenőhelynek számít a tengerpartra utazó turisták számára. Érdemes megállni egy ebédre, de elegendő látnivalót rejt magában a park, hogy akár több napot is eltöltsünk itt. A látogatók számtalan szálláshely közül választhatnak többnapos kirándulásuk megszervezéséhez. Plitvicei-tavak

A 266 km2-en elterülő Plitvicei-tavak Nemzeti Parkot 16 teraszos fekvésű tó alkotja. A tavak két csoportra oszthatók: a felső tavakat (12), amelyek nagyobbak és békésebbek, sűrű erdő veszi körül; míg a 70 méter magas sziklafalak tövében található alsó tavak (4) körül alacsonyabb növényzetet találunk. A Plitvicei-tavak mentén több kilométer hosszú rendezett gyalogösvény várja az idelátogatókat. Leggyakrabban kanyargós, fából készült hidakon lehet átkelni a tavak felett. A tavakat azonban nem csak gyalogosan, de kisvasúttal és hajóval is körbe lehet járni.

Plitvicei-tavak

Mivel a nyár folyamán a tengermelléki időjárásnak köszönhetően rendkívül gazdag a növényvilág, télen pedig a kontinentális éghajlat miatt általában vastag hótakaró borítja, a Nemzeti Park minden évszakban számtalan látnivalót tartogat a látogatók számára. Manapság a Plitvicei-tavak Horvátország leglátogatottabb idegenforgalmi célpontjának számítanak, az idelátogató vendégek száma még a Dubrovnikba utazók számát is meghaladja.

Bővebb információ a Plitvicei-tavakról itt >>> Plitvicei-tavak

Forrás:
Horvátország - Adriatica.netA cikk tulajdonosa: Adriai-tenger - Horvátország, Szlovénia, Olaszország, Montenegró
https://www.adriaitenger.hu

A cikk webcíme:
https://www.adriaitenger.hu/article135.html