Fejlődő hazai síterepek
Dátum: 2006. december 05. kedd, 14:14
Rovat: Adriai tenger

Fejlődő hazai síterepek Egy 300 millió forintos beruházásnak köszönhetően valóságos síparadicsommá alakulhat az eplényi sípálya.  >>>


Fejlődő hazai síterepek

Egy 300 millió forintos beruházásnak köszönhetően valóságos síparadicsommá alakulhat az eplényi sípálya. A fejlesztéseknek köszönhetően akár 90 napos is lehet a síszezon. Fejlesztések történtek a legnépszerűbb hazai síterepen, Bánkúton is és Dobogókő is felkészülten várja a hazai síelők rohamát.

Hóágyúzható pályák Eplényben

Az eplényi pályarendszeren megvalósuló fejlesztések a terület feletti kezelési joggal rendelkező Honvédelmi Minisztérium és az üzemeltető RFV Sípálya Kft. között 2006. július 21-én kötött megállapodásnak köszönhetőek, amelynek értelmében a cég 25 évre bérbe kapott 15 hektárt - nyilatkozta a Veszprémi Naplónak Fiskál János polgármester.

A magyar tulajdonú társaság jelenleg 300 millió forintos beruházást valósít meg, amelyhez 67 milliós támogatást nyújtott a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács. A z eddigi három sípálya helyett a jövőben öt várja a sportolni vágyókat. Az újak piros-fekete pályák lesznek, 900 méter hosszúságban. A régieknél kiigazítják a pályát, ennek nyomán ezek hossza is nő. A lyukasztós jegyrendszert a Nyugat-Európában elterjedt modern, mágneskártyás bérletekre cserélik.
A várhatóan növekvő számú vendégek kedvéért megnövelik a sífelvonók kapacitását is. A régi felvonók óránként 350 embert szállítottak fel a hegyre, az újak kapacitása óránként 525 fő lesz. A sípálya működéséhez szükséges hómennyiség biztosítása érdekében kilenc mobil hóágyút szereztek be, amelyek az öt pálya teljes területén biztosíthatják a havat.

Hóágyúzható pályák Eplényben

Hóágyúzható pályák Eplényben

Az elegendő hó előállításához jelentős mennyiségű víz is kell, ezért a völgyben létrehozott mesterséges tavak közül kettőt (Gyékényes-tó, Boszorkány-tó) felújítottak.
A pályák mellett rendelkezésre álló parkolókat is bővítik, s ennek eredményeként ötszáz járműnek lesz helye az eddigi 250-nel szemben. A fejlesztés egyik látványos része a síház építése lesz.
A kivitelezők szerint, optimális időjárás esetén akár december 15-ig is elkészülhetnek a munkálatokkal, de ezután a hóágyúk beindítása miatt már hideg - minimum mínusz 5 fokos - időjárásra lenne szükség.

Az üzemeltető cég szerint a beruházás eredményeként az ország egyik leghosszabb ideig működő sípályája lesz az eplényi. Jelenleg a húszéves hőmérsékleti adatokat tekintve szezononként átlagosan 28 napot működhet az eplényi pályarendszer. A hóágyúval mindezt minimum megduplázódik, de ha már tavaly megvalósult volna a beruházás, éppen 92 nap állt volna a síelők rendelkezésére.

Forrás: GO.huA cikk tulajdonosa: Adriai-tenger - Horvátország, Szlovénia, Olaszország, Montenegró
https://www.adriaitenger.hu

A cikk webcíme:
https://www.adriaitenger.hu/article133.html