Nápoly
Dátum: 2006. március 26. vasárnap, 12:30
Rovat: Olaszország

Olaszország: Nápoly Nápoly (olaszul Napoli), Dél-Olaszország legnagyobb városa, Campania tartomány székhelye. >>>


Nápoly


Nápoly
(olaszul Napoli), Dél-Olaszország legnagyobb városa, Campania tartomány székhelye. A város lakossága kb. 1 millió, a környező településekkel együtt 4,4 millió fő.
Pontosan félúton van a Vezúv és egy másik vulkáni terület, a Campi Flegrei, között.
Maga a város ugyanolyan színes, élénk és összetett, mint maguk a lakók.
Nápoly

Ez a tény a több ezer éves történelmi múltra vezethető vissza, melyben szinte minden nemzet kiemelkedő szerephez jutott. A város elődjét a környék egyik dombján Kr. e. VIII. században görög telepesek alapították Paleopolisz, azaz régi város néven. Ezt a települést a későbbiekben a szamniszok, majd a rómaiak hódították meg. A rómaiak, aztán kiterjesztették a városhatárt egészen a tengerig, „művöket” pedig új városnak, vagyis Neapolisnak keresztelték. Mindenféle nemzet kivette részét a város történelmének alakulásában, Anjou, Bourbon, Habsburg uralom után a XIX. századra Nápoly jelentős kikötő ős kereskedelmi város, és nem utolsó sorban a dél-olaszországi turistahadjárat elsőszámú célpontja. Nem csoda, hiszen egyórányi távolságra számos látnivaló közelíthető meg, úgy, mint Capri, Ischia, a Vezúv, Pompeji, vagy Hercunlaneum.

Nápoly - látkép

Látnivalók:

Castel dell'Ovo:
vagyis a "tojásvár". A különleges nevet, a formájáról kapta a vár. A római időkben Lucullus császár építette, és adta neki a Lucullinium nevet. A későbbiek során is megőrizte királyi székhelyi rendeltetését, bár a történelem során börtönként is szolgált. A monda szerint Vergilius egyszer egy tojást lógatott egy kalitkába. És azt állította, hogy amíg a tojás épp marad a kalitkában addig a vár bevehetetlen a vár tulajdonosa pedig szerencsés lesz. A tojás sajnos összetörhetett az idők során, mert a vár is megrongálódott, ezért nem alkotnak egységes stílust az épület vonalai.

Castel Nuovo: vagyis az új vár. Az új relatív, hiszen a XIII. században épült és az anjou királyok székhelyéül is szolgált. Ami első látásra szembeötlik az a reneszánsz kapuzat, ami Európa egyik legszebb ilyen alkotása. 
Castel dell'Ovo

Castel Nuovo
Domborművén a király bevonulását láthatjuk, míg a négy sarkában az erény négy allegorikus megmintázását, középen pedig Mihály arkangyalt. A vár egy része ma is látogatható. A múzeumi szerepén kívül itt ülésezik a városi tanács. A vár előtti tér erről kapta a nevét Piazza Municipio. 
Santa Chiara: templom az anjouk temetkezési helye volt. Legfőbb látványossága a síremlékek. Itt látható Nagy Lajos királyunk öccse feleségének a síremléke is. Sajnos a II. világháború során ezt a templomot i bombatalálat érte, melynek következtében megsérült Bölcs Róbert síremléke. A templomban található még egy kis múzeum is amely a nápolyi betlehemet mutatja be. Ne a klasszikus értelemben vett Betlehemre gondoljunk, hanem zsúfolt emberekkel teli betlehemet láthatunk.

Nápoly


Nápoly

Nápoly - Vezúv
Gesù Nuovo: ("new Jesus") - Gesú Nuovo tér, ahol az azonos elnevezésű jezsuita templomot tekinthetjük, meg. A jezsuiták egy korábbi palotából alakították ki a templomukat. Érdekessége a gyémántszerkezetű díszburkolat a ház oldalán.
San Domenico Maggiore
San Carlo színház :
az olasz operavilág egyik legjelentősebb és kétségkívül a legnagyobb színháza. Hat emeletén mindösszesen 3000 néző számára nyújt ülőhelyet.
Királyi palota: A palota a Piazza del Plebescitón, vagyis a Népszavazás téren található. A név furcsán hangzik magyarra lefordítva, de megvan a magyarázata, mely 1860-ra nyúlik vissza, amikor Garibaldival az élen a nép megszavazta az egységes Olaszországhoz való csatlakozást. A palota eredeti épülete a XV. századból származik, a ma látható épület azonban a várost ért támadásoknak köszönhetően a többszöri átalakítások eredménye. A stílusjegyek keveredés, melyet, mint kívülről, mint belülről tapasztalhatunk ezen okra vezethető vissza. A palotába betérve megtekinthetjük az egykori udvari színházat a tróntermet, valamint a kápolnát is.

Híres nápolyiak:
Sophia Loren filmszínésznő, Gian Lorenzo Bernini szobrász, Enrico Caruso operaénekes, Domenico Scarlatti zeneszerző

Nápoly Nápoly Nápoly Nápoly


A cikk tulajdonosa: Adriai-tenger - Horvátország, Szlovénia, Olaszország, Montenegró
https://www.adriaitenger.hu

A cikk webcíme:
https://www.adriaitenger.hu/article128.html