Kraljevica általános ismertető
Dátum: 2006. február 15. szerda, 06:24
Rovat: Horvátország

Kraljevica címer Fiumétól 26 km-re délkeletre a Bakari-öböl délkeleti csücskében fekszik. Itt van a Krk-sziget legközelebb a szárazföldhöz, ezért itt épült meg a szigetre vezető híd >>>


Kraljevica általános ismertető

Fiumétól 26 km-re délkeletre a Bakari-öböl délkeleti csücskében fekszik. Itt van a Krk-sziget legközelebb a szárazföldhöz, ezért itt épült meg a szigetre vezető híd.

A városka területe csak a 15. században kezdett benépesülni, ekkor Portorio volt a neve. Két része a 17. századi Zrínyi-kastély köré épült Starigrad és a későbbi, reneszánsz Frangepán-kastély köré épült Novigrad.

A város fölé emelkedő Frangepán-kastély 1650-ben épült. A Zrínyi palotában szövetkezett 1671-ben a Habsburgok trónfosztására Zrínyi Péter és Frangepán Ferenc. Dokkjának építését 1728-ban III. Károly rendelte el.

Itt készült az első osztrák állami hajó a Mária Anna. A hajógyárban dolgozott munkásként 1925-26-ban a későbbi jugoszláv elnök Joszip Broz Tito is. A 19. századtól kezdve egyre népszerűbb tengerparti üdülőhely lett, ma azonban panorámáját elcsúfítja a kikötő mellé épült ipari üzemek látványa. A trianoni békeszerződésig Modrus-Fiume vármegye Cirkvenicai járásához tartozott.
Kraljevica

Látnivalók:

 • Frangepán-kastély.
 • Zrínyi-palota
 • Határában állnak Hreljin középkori várának romjai. A vár a Frangepánoké volt.
 • A Krk-szigetre vezető híd impozáns látványt nyújt.


 • A cikk tulajdonosa: Adriai-tenger - Horvátország, Szlovénia, Olaszország, Montenegró
  https://www.adriaitenger.hu

  A cikk webcíme:
  https://www.adriaitenger.hu/article121.html