Val di Sole - Peio/Pejo
Dátum: 2005. november 13. vasárnap, 13:03
Rovat: Olaszország

Val di Sole - Peio/Pejo Val di Sole csaknem legnyugatibb csücskében, a Val di Pejo egy olyan terület, amely megőrizte az alpesi völgy egész vonzerejét, ahol az ember >>>


Val di Sole - Peio/Pejo

Magasság: 1400-2400 m 
Szintkülönbség: 1000 méter 
Sípályák össz. hossza: 12 km
 2,5km  6,5km  3km
 1  3  3
Budapest: 940 km 
Webcím: www.ski.it/en/pejo
Val di Sole - Peio/Pejo

Val di Sole csaknem legnyugatibb csücskében, a Val di Pejo egy olyan terület, amely megőrizte az alpesi völgy egész vonzerejét, ahol az ember ősidőktől fogva harmóniában él együtt a természettel. Pejo helységnek ugyanez a fejlődése, a legmagasabban fekvő települése Trentinonak és fő téli síközpontja ennek a völgynek, a Vióz-hegy lejtőinél terül el és egy világos példája annak, hogyan értendő ez a harmonikus kapcsolat a természettel: a termál központ felett a táj hegysziklákkal jelölt, csúcsok körülötte, kisebb völgyek és a Stelvio Nemzeti Park erdei.


Földrajz:

A Val di Soléval való találkozástól, Ossana magasságában, a Val di Pejotól /Pejo völgye/ néhány km-re az Ortles Cevedale Hegycsoport felé nyúlik, olyan híres csúcsokkal övezve, mint a Monte Vióz, melyeket örökös gleccser koronáz. Ortler-Cevedale hegycsoport csúcsai, melyek közül több mint húsz 3500 m-nél is magasabb. Ez a kedvező földrajzi fekvés még hóbiztossá teszi a síterepet. A völgy területe a Stelvio Nemzeti Parkra esik, amely az olasz Alpok legkiterjedtebb természetvédelmi övezete.
Val di Sole - Peio/Pejo

12 kilométernyi sípályát hat felvonó szolgál ki, melyeknek nagy része hóágyúgenerátor-hálózattal fedett. Mindenképpen érdemes kipróbálni a Tarlenta (ez a leghosszabb pálya) és a Della Gole lejtőket. Pejóban 18 km gondozott sífutópálya áll a sífutást választók rendelkezésére. A falu központjából egy gyors kabinos lift visz fel egészen Tarlentaig, amely a sícentrum szíve és innen a Dos dei Gembrihez, a Monte Vióz lábához, ahonnan egy hosszú és kellemes lesíklópálya indul le a völgybe. Cogoloban pedig lehet gyakorolni az északi sízést, amíg az Ortles-Cevedale Hegycsoport 3000 méter feletti csúcsai az alpinista sízéshez nyújtanak tág teret. A síparadicsomtól nem messze vannak Madonna di Campiglio valamint Marilleva és Folgarida lejtői, melyeken együttesen a besíelhető lesiklópályák hossza 120 km. A síterepek között ingyenes síbuszok közlekednek.

Sízés után:
A helyi alpinista vezetőknek köszönhetően fel lehet fedezni és meg lehet csodálni a Stelvio Nemzeti Park legszuggesztívebb részeit a hóban, kellemes, hóráfos séták keretében; ez egy olyan szerszám, amely a hegyi emberek számára mindig is a behavazott földön való helyváltoztatás eszközét jelentette. Napközben, de éjszaka is, esti kirándulások alkalmával
Val di Sole - Peio/Pejo az erdőkben fáklyafény mellett. A csúcsok és a Cevedale Hegycsoport gleccserjei, a Val di Pejo magasabb részén, pedig úticéljai a tavaszi klasszikus alpinista kirándulásoknak. A téli időszakban is nyitva tart Pejo modern termál létesítménye és kínál fürdő-, ivó- és inhalálókúrát légzőszervi-, keringési-, reumatikus- és bőrgyógyászati betegségekre, cellulitisz kezelésre, a saját egészség- és szépségközpontjainak szolgáltatásain és kezelésein kivül.
Síbérlet típusok:
1. Pejo síbérlet: érvényes Pejo sípályáira
2. Intraski síbérlet
érvényes Pejo sípályáira és 2 napra Folgraida-Marilleva sípályáira
3. Skirama-Brenta síbérlet
(mely érvényes Pejo-ra és 1-1 napra az alábbi síterepekre Folgarida-Marilleva, Tonale, Madonna di Campiglio, Pinzolo).

A bérletekhez 1 db igazolványképet kell vinni! és átvételekor 5 EUR kaució fizetendő amit a bérlet visszaadásakor visszatérítenek. 8 éves korig (1996 11.30 után született gyermekek) a síbérlet ingyenes.

Ajánlott útvonal: Bp- Bécs- Linz- Salsburg- Innsbruck- Brenner Hágó- San Michele Al Adige- (autópálya kijárat) Mezzocorona- Malé- Mezzana- Pejo (kb. 920 km.)

Val di Sole - Peio/Pejo Val di Sole - Peio/Pejo Val di Sole - Peio/Pejo Val di Sole - Peio/PejoA cikk tulajdonosa: Adriai-tenger - Horvátország, Szlovénia, Olaszország, Montenegró
https://www.adriaitenger.hu

A cikk webcíme:
https://www.adriaitenger.hu/article118.html