Bormio - Livigno és környéke
Dátum: 2005. október 30. vasárnap, 12:30
Rovat: Olaszország

Olaszország: Bormio - Livigno és környéke A svájci határhoz közel fekvő sírégió, mely 4 különböző sícentrumból (Bormio, Livigno, Santa Caterina, Valdidentro-S. Colombano) áll. >>>


Bormio - Livigno - S. Caterina - Valdidentro

Magasság: 1225-3012 m 
Szintkülönbség:1787 méter 
Sípályák össz. hossza: 160 km
 11  52   39
 6  16  38
Budapest: 980 km 
Webcím:
www.bormioonline.com
Bormio - Livigno és környéke - pályatérkép

A svájvi határ közelében fekvő sírégió 4 különböző sícentrumból áll:

Bormio
Livigno
Santa Caterina
Valdidentro
- San Colombano / más néven Alta Valtellina

Bormio Bormio régi tradíciókkal rendelkező sícentrum, 1225 és 3012 m-es magasságban terül el. A könnyű tanulópályáktól a legkomolyabb versenypályákon keresztül a snowboardparkig minden megtalálható itt. Bormio 50 km-es pályarendszere és a hozzá tartozó 17 felvonó mindenki számára ideális. A kihívásokat kedvelőknek a Valbella vagy a Betulle pályákat ajánljuk. Aki az enyhébb lejtőket kedveli, az sem fog Bormióban csalódni. Mindenképpen érdemes kipróbálni a
szép fekvésű, lankásabb 6 km-es Bimbi al Sole pályát. Természetesen a kezdők számára is sok lehetőség adódik, akár lenn a völgyben, akár fenn a hegyen. A gyerekek számára egy szőnyeglift is működik. Az állandó fehérségről jól kiépített hóágyúrendszer gondoskodik. Magasságának köszönhetően a síszezon december elejétől április végéig tart. Bormio és környéke termálforrásairól is híres: síelés után a helyi termál- és barlangfürdőben lazíthatunk.
Bormio közelében (16 km) található az egész évben, tehát nyáron is (!) sízhető Stelvio gleccser.

Livigno a közel 1000 km-es távolság ellenére sok magyar síelő kedvenc úti célja. Ennek egyik oka, hogy Livigno vámmentes terület, s így bizonyos termékek (ital, dohányáruk, illatszer, műszaki cikkek) lényegesen olcsóbban, az üzemanyag kb. fél áron vásárolható meg. Természetesen a kitűnő, változatos pályarendszer is igazi vonzerőt jelent. A pályák tszf magassága: 1816-2798 méter. A leghosszabb, egyben legnehezebb pálya a Vetta Blessacia 4,8 km, Livigno
és közel 1000 méter szintkülönbséget hidal át. Livigno számos szórakozási lehetőséget is kínál: van korcsolyapálya, uszoda, szauna, lovas szán, tenisz, bár, és persze számos pizzéria és étterem.

Bormio Santa Caterina 1740 és 2725 m között fekszik, és a pályák nagy része északi fekvésű. Ezért az egész szezon alatt mindig ideális hóviszonyok fogadnak minket. 40 km-es pályarendszeréhez két üléses, és öt húzólift tartozik.
Valdidentro / Alta Valtellina Bormiotól 2 km-re található. A helyi pályák innen 900 méterre, 1330 és 2625 m között fekszenek.
A síparadicsomhoz 30 km-nyi lejtő és 12 felvonó (hat üléses és hat húzólift) tartozik. Pályatippünk: a Drossa Alt. Az Alta Valtellina kombinált bérlet a körzet összes sípályájára érvényes.

Szálláshelyeket: a körzetben szinte bárhol találunk, elsősorban apartmanházakat, és panziókat. Hotel elsősorban Bormio-ban van.

Szórakozás terén sem kell a szomszédba menni a benti falmászáson és golfon kívül megannyi téli sportnak örülhetnek az ide érkezők, mint: mélyhó síelés, korcsolya csarnok, fürdők, tenisz, téli vándorlás sícipővel.

Feltétlenül érdemes megemlíteni, hogy Livigno vámmentes terület, s így bizonyos termékek (ital, dohányáruk, illatszer, műszaki cikkek stb.) lényegesen olcsóbban vásárolhatók meg. Nem szabad megfeledkezni az olcsó üzemanyag árakról sem!

Bormio Bormio Bormio Bormio
Bormio Bormio Bormio Bormio

Bormio Bormio Bormio Livigno
Valdidentro Valdidentro Bormio LivignoA cikk tulajdonosa: Adriai-tenger - Horvátország, Szlovénia, Olaszország, Montenegró
https://www.adriaitenger.hu

A cikk webcíme:
https://www.adriaitenger.hu/article117.html