Fai della Paganella - Andalo
Dátum: 2005. október 22. szombat, 16:56
Rovat: Olaszország

Olaszország: Fai della Paganella - Andalo

A Paganella Brenta síközpont pályái a Dolomitokban, a völgyben fekvő két település Fai della Paganella >>>Fai della Paganella - Andalo
Paganella Brenta

Régió: Trentino

Magasság: 1030-2125 m 
Szintkülönbség: 1095 méter 
Sípályák össz. hossza: 50 km 
 1  15  8
Felvonók száma: 18
1  9  8
Budapest: 880 km 
Webcím:
www.paganella.net
Paganella Brenta - pályatérkép

A Paganella Brenta síközpont pályái a Dolomitokban, a völgyben fekvő két település Fai della Paganella (1030 méter) és Andalo (1040 méter) valamint a Paganella-csúcs (2125 méter) között húzódnak.

A lesíelhető szintkülönbség több mint 1000 méter. A lejtők jelentős része a hegy északnyugati oldalán fekszik.
A csúcsról (ill. annak közeléből) kiindulva először fahatár feletti területeken haladnak, majd beleérkeznek az erdős részekbe. A széles, szépen kezelt lejtőkön egészen Andalóig lecsúszhatunk.
Az 50 km-es pályarendszer (24 db pálya, melyekből 8 könnyű, 15 középnehéz és 1 nehéz) mindenki számára megfelelő, legyen az kezdő, profi, carvingos, boardos vagy éppen hobbisíző. A pályák kb. 50 %-a, tehát mintegy 25 km-nyi lejtő hóágyúzott! A lejtőkhöz összesen 18 felvonó tartozik, nagyrészük ülőszékes.
A Sanzel Meriz pálya mellett nemrég építettek meg egy modern négyszékest.
Pályatipp: Fuoripista Tre-Tre és Panoramica.

Szálláshelyet a síkörzethez tartozó 3 üdülőhelyen: Fai della Paganella, Andalo és Molveno szállodáiban, apartmanjaiban lehet foglalni. Az árak olasz viszonylatban nem magasak. Aki igazi pályaszállást szeretne, annak Andalót ajánljuk. A picit távolabb fekvő Molvenőt síbusz köti össze Andalóval (távolság: 4 km). Sízés után elegáns kávézók, pizzériák, éttermek, üzletek, Andalóban uszoda és fedett jégstadion várják a vendégeket.

Paganella Brenta A síközpont Trentino tartományának fővárosa, Trento felől könnyen megközelíthető.  A városnézés iránt érdeklődőknek Trentót ajánljuk, ahol számos építészeti műemléket (román-gótikus dóm, óváros, kastély) csodálhatnak meg.

Ajánló:
A Trentino tartomány középső részén a Paganella fennsíkon elterülő hegyi helységek központi fekvésük miatt ideális kiindulópontok egynapos kirándulásokra az egesz tartományba. Ezek a helységek már a régmúltban (a 12. század körül) is lakottak voltak, mert alkalmasak voltak a legeltetésre. A 20. század közepe felé pedig a hagyományosan földművelő helységekből turisztikai központokká alakultak. Ma különféle rekreációs lehetőségeket nyújtanak.
Molveno ismert úticél és az ugyancsak Molveno nevű tó partján fekszik, a legnagyobb természetes alpesi tó partján, amely a gleccserek hatásának következtében keletkezett. A tavat hegyek és erdők veszik körül, amelyek 2000 méter magasságról egész a tó partjáig ereszkednek le. A tón lehet vitorlázni, kenuban evezni, úszni vagy horgászni. A helységet drótkötélpálya köti össze a Pradel-Montanare hegység lejtőivel, ahol könnyebb sípályák találhatók, amelyek főként a gyermekes családoknak felelnek meg.

Andalo közigazgatási központ, ahol található könyvtár, mozi, színház, és amely fejlett turisztikai kínálattal rendelkezik (sportközpont, korcsolyapálya, úszómedence, éjjeli bárok, szervezett kulturális és sportrendezvények). A környéken található természeti adottságok a különféle tevékenységek igazi paradicsomát jelentik egész éven keresztül, kezdve az alpinizmustól az impozáns Dolomiti di Brenta hegyvonulaton (a legmagassabb pontja Cima Tosa, amely 3172 m magas), továbbá a sétákon keresztül, amit az Adamello-Brenta természetvédelmi parkban tehet a kerékpározásig a rendezett pályákon, a lovaglásig az erdőkben, és természetesen az összes téli sport űzéséig, elsősorban a Paganella hegység oldalain, amely drótkötélpályával van összekötve Andallal.

Ajánljuk a következő úticélokat:
A régi fatelepet, amely a víz hajtóerejével működik, s amely még ma is üzemel, a 13. század beli Szent Vigilia templomot, Napoleon erődítményét (a tópart mellett, tulajdonképpen osztrák-magyar erődítmény, amelyet 1805-ben építettek, védekezés céljából Napoleon hadserege ellen), a Belfort kastélyt Molvenben a 14. századból, az Adamello-Brenta természetvédelmi parkot. Kirándulási tippek: csodálatos természeti környezetben fekszenek a környék tavai: Lago de Andalo, Lago de Molveno, Lago di Garda. A Garda-tó Olaszország legtisztább, legszebb tava, aki egyszer körülutazta, annak örökre felejthetetlen élmény marad.

Ajánlott útvonal: Rábafüzes - Graz - Klagenfurt - Villach - Spittal - Lienz - Mezzolombardo - Fai della Paganella - Andallo - Molveno.

Paganella Brenta Andalo Andalo Andalo

Paganella Brenta Paganella Brenta Paganella Brenta Paganella Brenta

 

 A cikk tulajdonosa: Adriai-tenger - Horvátország, Szlovénia, Olaszország, Montenegró
https://www.adriaitenger.hu

A cikk webcíme:
https://www.adriaitenger.hu/article113.html