Shopping Olaszországban
Dátum: 2005. október 09. vasárnap, 17:53
Rovat: Olaszország

Shopping Olaszországban A nyaraláshoz számunkra éppúgy hozzátartozik a shoppingolás, mint a napfény, a tenger, vagy a városnézések és a múzeumok. >>>


Shopping Olaszországban

A nyaraláshoz számunkra éppúgy hozzátartozik a shoppingolás, mint a napfény, a tenger, vagy a városnézések és a múzeumok. Hiába is határozzuk el, hogy nem veszünk semmit, csak apró ajándékokat, s pénzünket arra költjük, hogy "csak" jól érezzük magunkat, szinte biztos, hogy veszünk valamilyen csinos darabot. Nos Olaszországban ezzel nem csak a nők vannak így. Még a vásárolni legjobban utáló férfiak is elcsábulnak valamire.


Anno - mikor a magyar turisták számára az úti cél megválasztásánál a bevásárlás is fontos szempont volt - Olaszország a cipőt és az ékszert beszerezni szándékozók desztinációja volt elsősorban.
Nos, valóban az olasz cipők még ma is a világ legkényelmesebb lábbelii közé tartoznak. Legfőképpen azért, mert az olasz nők roppant ügyelnek arra, hogy mindig a ruhájuk színéhez, stílusához, s persze az alkalomhoz illő cipőt viseljenek. Így azután elképzelhetik, hogy egy olasz nőnek hány pár cipője van a szekrényben! A gyártás, és a kínálat bőséges, hiszen nem csupán a hazai piacra dolgoznak, hanem jelentős az export is. Viszont az olasz cipő értelemszerűen Olaszországban a legolcsóbb. Igaz - az olcsó ár elérhetősége miatt, meg azért is mert az olaszok komoly állatvédők - a legtöbb cipő nem valódi bőr!
De: a bőr tulajdonságait legjobban utánzó műbőr gyártását az olaszok a tökéletességig vitték. Vajpuha, szellős, kényelmes, megszólalalásig hasonló a valódi bőrhöz. A piacokon az árusok meg is próbálják bőrként eladni a gyanútlan turistáknak. Ugyanez vonatkozik a többi bőrárura is, azaz elsősorban a táskákra. Elegáns, divatos, sikkes, praktikus táskák, retikülök, tömegéből lehet válogatni.
S nyugodtan vásároljunk piacon, a minőség semmivel sem rosszabb, mint az üzletekben - de alkudni szinte kötelező. Aki nem alkuszik, az pórul járhat: Ha pechje van megláthatja cipőjét, táskáját az üzletben - olcsóbban, mint a piacon. (A piaci rituáléhoz ugyanis hozzátartozik az alkudozás, így az árus eleve magasabb árat mond a kezdésnél.)
S természetesen nem csupán a nőknek, hanem a férfiaknak is fantasztikus cipő, autóstáska, öv, kínálat vonul fel a piacokon. Nyáron a nagyobb üdülőhelyeken, egy-egy üdülőkörzet központi helyén minden héten van piac, ahol nem csupán élelmiszert (főleg gyümölcsöt) érdemes beszerezni, hanem mindenféle divatcikket.
Valószínűleg kevesen vannak, akik ellen tudnak állni a fürdőruhák, strandkendők, könnyű kalapok hihetetlen gazdag választékának. Színben, fazonban, méretben nem létezik, hogy ne találjunk többet is, ami tetszik. S nem baj, mert a fürdőruhák minősége jó, ára pedig lényegesen alacsonyabb, mint nálunk. Az üzletekben, butikokban a legújabb divat szerinti konfekció árukból nyugodtan vásárolhatunk - árban hasonló, mint nálunk, minősége azonban sokkal jobb.
Jó tudni, hogy a nagyobb városok szélén, sok helyen találni hatalmas méretű nagykereskedelmi központokat, ahol azonban a hét bizonyos napjain sok üzletben bárki vásárolhat egy-egy darabot, (a cipőtől, a ruházati és textil termékeken át, a fürdőszoba-, konyhafelszerelésig mindent) természetesen "kiskereskedelmi" áron, ez azonban még mindig olcsóbb, mint a butikokban. Az autópályák mentén a "Centro commerciale" tábla általában ilyen központokat (is) jelöl.
Az ékszerimádók is biztos, hogy ki kell, nyissák pénztárcájukat. Ebben a tekintetben az olasz nők hitvallása ugyanaz, mint a cipő vonatkozásában. Az ötvösmesterségben is kiválóak az olaszok. Így csodálatosan egyszerű, éppen ezért elegáns, vagy ízlésesen díszített láncok, gyűrűk, karkötők garmadából választhatunk. Az ár láttán, hihetünk a szemünknek, ám jó tudni, hogy a divatos arany ékszerek általában csak 14 karátosak. A 18, 24 karátos, valódi drágakövekkel készült ékszereknek ott is komoly áruk van, igaz még mindig olcsóbbak, mint nálunk. Aki nem aranyban utazik, azt viszont biztos elcsábítják a szebbnél-szebb, divatos, ízléses bizsu kollekciók. A férfiakat svájci minőségben, elegáns és "férfiasan" divatos órák zökkenthetik ki flegmaságukból.

Ajándékként, emlékként - magunknak is, barátainknak is - ínyencségeket vásárolnék, főleg ha autóval utazunk, s nem kell a repülőgépen cipelni. Különleges formájú csodaszép üvegben, ízesített (bazsalikommal, fokhagymával, kakukkfűvel) olívaolajat, vákuumcsomagolásban prosciutto crudo-t (azaz nyers, ám omlósan puhára pácolt, szárított sonkát) nemes penészű kék sajtot, gorgonzolát, melynek íze vetekszik a híres francia roquefort-éval, vagy egy palack finom grappa-t, azaz szőlőtörkölyből készített párlatot, melyet az olaszok kizárólag emésztésserkentőként, azaz az étkezés végén fogyasztják.
Ha borkedvelők vagyunk, s barátainknak is azt szeretnénk venni, feltétlenül enoteca-ban vásároljunk.

(Minden valamire való üdülőhelyen van legalább egy.) Ott garantált, hogy a bort megfelelően tárolták, s az üzletben való elhelyezése is biztosítja, hogy a bor megőrizze minőségét. A jó minőségű bor azonban Olaszországban sem olcsó. Egy-egy palack finom toszkán, vagy piemonti vörös borra legalább 30-40 eurót rá kell szánnunk, de az igazán nagy borokért 80-100 euró sem ritka ár.

Forrás:
ÉletformaA cikk tulajdonosa: Adriai-tenger - Horvátország, Szlovénia, Olaszország, Montenegró
https://www.adriaitenger.hu

A cikk webcíme:
https://www.adriaitenger.hu/article111.html