Horvátország régiói
Dátum: 2005. július 29. péntek, 22:21
Rovat: Horvátország

Horvátország régiói A horvát tengerpart mintegy 5835 km hosszú partszakaszt foglal magába. ÉNy felől DK-i irányban nyúlik, s összesen 1185 sziget, kis sziget és sziklazátony tartozik hozzá.  >>>


HORVÁTORSZÁG RÉGIÓI

A horvát tengerpart mintegy 5835 km hosszú partszakaszt foglal magába. ÉNy felől DK-i irányban nyúlik, s összesen 1185 sziget, kis sziget és sziklazátony tartozik hozzá. Három fő tájegységre tagolható - az Isztria-félszigetre, a Kvarneri-öböl vidékére és Dalmáciára.

Isztria - A kék tenger és a zöldellő táj harmóniája

Az Isztriaként is emlegetett régió alatt tulajdonképpen az azonos nevű félsziget értendő,mely a horvát tengerpart legészakabbra fekvő idegenforgalmi központja. Legfőbb vonzereje a tengerpart és a félsziget külölegesen gazdag növényvilágú belső tájainak közelségéből, a kettő harmonikus egységéből fakad. Porecsbe, Rovinjba vagy Pulába ellátogatva valóságos múzeumbelsőre emlékeztető, rendkívül színvonalas 
Horvátország régiói
idegenforgalmú városkákban találjuk magunkat, rendkívül színvonalas idegenforgalmú városkákban találjuk magunkat, ahol a számos étterem és szálloda közül mindenki megtalálja az ízléséhez leginkább illőt. Buje, Buzet, a bájos Motovun vagy Groznjan csendes, középkori városfalai között jól elrejtőzhetünk a partmenti nyüzsi elől, ráadásul valamelyik hangulatos tavernában megkóstolhatunk számos helyi gasztronómiai és borászati ínyencséget. A vitorlázókat 9 jólfelszerelt vitorláskikötő, a szárazföldi kikapcsolódást keresőket pedig kiváló kerékpárterepek, motocrosspálya, teniszpályák várják Isztria-szerte. A természetbarátoknak ajánlunk néhány igen szép barlangot, illetve a csodás Limski kanalt (a "Limi csatorna" fjordszerű, hosszan a félszigetbe nyúló öble), és még sok-sok egyéb érdekességet!

Kvarneri - térség Kvarneri - térség - hegyek, tengerpart, szigetek...

A Kvarner-vidék földrajzilag az Isztria szerves folytatása DK-i irányban - ide tartoznak a Kvarner-öböl szigetei a viszonylag keskeny szárazföldi partszakasszal, amely felett festői hegyvonulat húzódik. A térség jellegzetes mikroklímája révén már a múlt század második felében népszerű arisztokrata nyaralóhellyé és gyógyüdülőhellyé nőtte ki magát.
Opatija, Lovran vagy Icsicsi városok patinás szállodái a legmagasabb idegenforgalmi igényeknek is eleget tesznek, míg a horvát "karneválfővárosban", Rijekában és a környező, csodás fekvésű településeken egész éven át egymást éri a sok szórakoztatóprogram. A vitorlázók és a jachttulajdonosok 8 jól felszerelt kikötő közül választhatnak, a sportos nyaralást kedvelők számára pedig elsősorban biciklizéshez, motocrosshoz, vadászáshoz és horgászáshoz biztosít kiváló terepet a Kvarner-térség.

Dalmácia - A mediterrán temperamentum hazája

Dalmácia a horvát tengerpart legkiterjedtebb idegenforgalmi régiója, mely több nagyvárost is magábafoglal. Itt találjuk a mintegy 3OOO éves múltú Zadart, Diokleciánusz császár híres kormányzói székhelyét - Splitet, legdélibb részén pedig a világhírű,mesés Dubrovnikot, mely patinás műemlékei révén felkerült az UNESCO világörökségeinek rangos listájára is. A térség további nagyobb városai Sibenik, Trogir és Makarska - környékükön számos kisebb nyaralófaluval. Ugyanebben a régióban találjuk a Velebit hegység és a Biokovo masszív mészkősziklás vonulatait, valamint négy
Dalmácia
gyönyörű nemzeti parkot (Paklenica, Krka, Kornati-szigetcsoport és Mljet-sziget), barlangokat, fantasztikus búvárterepeket, szőlőhegyeket, olajligeteket... Mindehhez természetesen bőséges dalmát napsütés jár!

Szigetvilág A Dalmát szigetvilág - Gyöngyszemek a tenger kékjében

A horvát tengerpart több mint 11OO szigetével a Földközi-tenger alighanem legtagoltabb partszakasza - ezért is olyan népszerű nemcsak az egyszerű fürdőzők, hanem a vitorlázók és a jachttulajdonosok körében is. A Zadar környéki szigetek leglátványosabb  
csoportját a Kornati-szigetek és a 146 m tengerszint feletti magasságban belső tavat rejtő (Telasćica-tó) Dugi otok alkotják. A Sibeniktől nem messze levő, megkapóan kedves Krapanj szigetet a nyugodt, zajmentes környéket keresők figyelmébe ajánljuk. Splitből közelíthető meg a legegyszerűbben a mesés Hvar - központjában, az azonos nevű városkában, megtekinthetjük a kontinens legrégibb kőszínházát, mely nyaranta rangos színházi fesztiválnak ad otthont. A Splithez még közelebb eső Solta-sziget Dél-Dalmácia egyik nyugodtabb, kevésbé nyüzsgő nyaralóhelye. Brač mintegy 2OO m hosszan a tengerbe nyúló, lapos homoknyelve az Adria kétségkívül leglátványosabb strandja, a környéki vizek pedig igazi szörfparadicsomnak számítanak. A szigeten sárkányrepülő-felszállóhely is található, ezenkívül híresen jó diszkóklubok, éttermek - mindezek a szórakozást keresők valóságos mekkájává teszik Bračot. A szárazföldtől távolabb eső, ókori műemlékeket rejtő, csendes Vis sziget szomszédságában találjuk a páratlanul szép Kék barlangot. A mediterrán erdőkkel sűrűn benőtt Korcsula - Marko Polo szülőhelye! - az egyik legdélebbi szigete a horvát tengerpartnak, csakúgy mint a látványos vízalatti élővilágáről híres, távoli Lastovo, vagy a Dubrovnik előtt húzódó, dús növénytakarójú Elafit-szigetcsoport.

Forrás: adriatica.netA cikk tulajdonosa: Adriai-tenger - Horvátország, Szlovénia, Olaszország, Montenegró
https://www.adriaitenger.hu

A cikk webcíme:
https://www.adriaitenger.hu/article10.html