Adriai-tenger - Horvátország, Szlovénia, Olaszország, Montenegró
ADATAID  •   FÓRUMOK  •   KÉPGALÉRIA  •   LINK KÜLDÉS  •   LINKEK  •   ROVATOK  •   HÍREINK  •   AJÁNLJ MINKET  •   E-MAIL  •   VALUTAVÁLTÓ  •   IDŐJÁRÁS
Szponzorált linkek
Bővített menü
 Főoldal

 Kommunikáció
 Fórum
 Kapcsolat
 Ajánlj minket!
 Szavazások
 Híreink
 Rovatok
 Hírküldés
 Hírek archívuma
 Letöltések, Linkek
 Linkek
 Link küldés
 Információk
 Szavazások
 Toplisták
 Valutaváltó
 Személyes terület
 Kapcsolat
 Ajánlj minket!
 Keresés
 Naplók
 Adataid
 Utazási információk
 Utazás Horvátország
 Utazás Montenegró
 Utazás Olaszország
 Utazás Spanyolország
 Utazás Szlovénia
 WYW Linkek
· Utazás
· Horvátország
· Horvát-apartman
· Horvát-szigetek
· Olaszország
· Szlovénia
Hirdetés


Kategóriák
Szavazás
Hová utaznál szívesebben?

Tengerpart
Balaton
Hegyvidék
Sivatag
Esőerdő
Mindegy, csak ne a négy fal között legyek!Eredmények
Szavazások

Szavazat: 247589
Megjegyzés: 0
Horvátország: Zágráb - Zagreb
Zágráb - Zagreb Horvátország közel egymilliós fővárosa az ország kontinentális részének központi vidékén, fontos főközlekedési útvonalak kereszteződésében fekszik. >>>


Zágráb - Zagreb

Horvátország közel egymilliós fővárosa az ország kontinentális részének központi vidékén, fontos főközlekedési útvonalak kereszteződésében fekszik. Kedvező földrajzi helyzeténél fogva hagyományosan a régió gazdasági csomópontjának számít, így nem csoda, hogy az utóbbi években kongresszusi és kulturális turisztikai forgalma egyre számottevőbb. Az idelátogatók a város mintegy 30 múzeumában és kiállítótermében összesen 3,6 millió kiállítási tárgyat tekinthetnek meg, és több mint 20 színház és jónéhány rangos kultúrközpont programajánlata közül válogathatnak.
Zágrab - Zagreb
Alkalmi kulturális rendezvényekből is bőven akad az év folyamán: a város rendszeresen házigazdája az animációs film világfesztiválnak, emellett zenei billéknak, avantgard zenei fesztiválnak, rangos virágkiállításnak, színházi és táncfesztiválnak, valamint látványos folklórszemlének ad évente otthont.

Zágráb - Zagreb Fekvése:
A város a
Medvednica-hegység déli lábánál a Száva bal partján fekszik. Szamobor, Velika Gorica és Zapresics települések tartoznak hozzá. Lakosainak száma 779.145, elővárosokkal együtt 1.088.841.
Nevének eredete:
Neve a horvát za grebom potoka Medvescsaka (= a Medvescsak patak partja mögött) helymeghatározásból rövidült mai formájára.

Megközelítés:
Autóval: Amszterdam 1412 km, Berlin 1434 km, Pozsony 397 km, Brüsszel 1963 km, Budapest 372 km, London 1678 km, Ljubljana 135 km, Milánó 672 km, Párizs 1574 km, Prága 949 km, Bécs 371 km

Történelme:

Már a római korban lakott település Andautonia néven. A Zágrábról szóló legkorábbi írásos dokumentum 1094-ből származik - ekkor alakult meg a Zágrábi Püspökség, mellyel egyidőben megkezdődött a székesegyház építése is. Az építmény körül hamarosan kialakult a város két ősi magja: a Gradec és a Kaptol (Káptalan). 1242-ben Zágrábba is betörnek a tatárok, a város mégis menedéket tud nyújtani az előlük Magyarországról menekülő IV. Bélának, aki ugyanebben az évben kiadott aranybullájában szabad királyi városi rangot adományoz a gradeci városrésznek. A 16. sz.-ban Zágráb a régió politikai központjává növi ki magát, s a Horvát Bánság «fővárosa» lesz. A 19. sz.-ban ugrásszerű gazdasági, politikai és kulturális fejlődésnek indult városban 1834-ben megalakul az első helyi színtársulat és színház, 1874-ben pedig egyetem is létesül. 1991-ben Jugoszlávia széthullásával Zágráb Horvátország fővárosa lesz, méltó rangra emelkedve Közép-Európa többi nagyvárosaival.
2002-ben 779145 lakosából: 716344 horvát, 18811 szerb, 6204 bosnyák, 3225 szlovén, 1946 cigány, 841 magyar, 813 cseh, 277 olasz volt.

Látnivalók:

A városnézés során három történelmi városmagot érdemes körbejárni: a Felsővárost, a Kaptolt és az Alsóvárost.

Felsőváros - A város főteréről, a Jelasics-térről a Radicseva utcán felsétálva hamarosan elérjük a középkorban kialakult felsővárost, régi nevén a Gradecet, melyet a 13. sz.-ban városfal vett körül. Érdemes körbejárni illetve besétálni a Szt. Márk templomba, mely az azonos nevű tér közepén magasodik. A szemközti egykori Báni palota barokk épületegyüttesét viszont csak kívülről tekinthetjük meg, mert jelenleg itt székel a horvát kormány. Ellátogathatunk a közeli Naív Művészetek Múzeumába is, ahonnan a Katalin téren át lesétálhatunk a Kortárs Művészeti Múzeumig.
Zágráb - Zagreb

Zagrab - Zagreb
Néhány percre innen a Dverce palota, majd a látványos Lotrscsak-bástya következik. Az előtte húzódó, árnyas fákkal szegélyezett Strossmajer-sétányról többszáz méteren át remek panoráma nyílik az egész városra. Gyalog szintén elérhető innen a Természettudományi Múzeum, a Zágrábi Történeti Múzeum és a Csillagvizsgáló.

Kaptol - A Jelasics térről a Bakacseva utcán felfelé indulva néhány percen belül a város legrégibb részén találjuk magunkat, melynek középpontjában magasodik a székesegyház. A városrész egyedi hangulatú része az Opatovina, valamint a Dolac, ahol napjainkban délelőttönként Zágráb egyik legnagyobb piaca működik. Innen lesétálva a Tkalcsicseva utcára érünk, ahol egymást érik a hangulatosabbnál hangulatosabb kávézók, klubok, éttermek...
Zágráb - Piac Alsóváros - A Kaptoltól és a Gradectől délre levő sík területen találjuk az Alsóvárost, melynek legismertebb és legforgalmasabb pontja a Jelasics tér és az onnan kifutó Ilica, a város leghosszabb utcája. Az Ilicától déli irányban szecessziós háromemeletes lakóházakkal szegélyezett üde városi parkok együttese húzódik, látványos szökőkutakkal, s szinte mindig virágbaborult kertfelületekkel. A legszebb talán az ősi platánokkal szegélyezett Zrinjevac, közepén a századfordulós zenepavilonnal.
A park nyugati oldalán találjuk a patinás Régészeti Múzeumot. Az Akadémia épületében levő Strossmajer Galéria és a Kortárs Galéria, valamint Műcsarnok érdekes kiállításokat kínálnak az év minden szakában. A Tomislav és a Sztarcsevics téren át érdemes elsétálni a Botanikus kertbe. A Marulics téren magasodó Állami Levéltár Zágráb legszebb szecessziós építményének számít. Tőle északra van a Roosevelt tér az ismert Mimara Múzeummal, majd pedig a Titó marsal tér, melyet a Horvát Nemzeti Színház neobarokk épülete tesz patinásan reprezentatívvá.

Egyéb nevezetességek:

- Maximir-park, benne a Zágrábi Állatkerttel
- Jarun - szabadidő- és sportközpont az azonos nevű tó körül.
- Medvedgrad - a Zágrábtól északra fekvő Medvenica hegység déli oldalán álló erődítmény, az ország egyik legjelentősebb ilyen jellegű építménye.
Zágráb - Jarun sportközpont
Kirándulások a környéken:

- Samobor - középkori városka Zágráb közvetlen közelében
- Zumberacka gora - szelíd szépségű hegyvidék, ideális kirándulóhely,
- Okic - középkori várrom 1193-ből
- Scitarjevo - ókori településmaradvány, melyet az illír andautón törzse lakott, egyben felső-pannóniai önkormányzati központ
A Horvát Felvidék kastélyai és kúriái: Bezanec, Jelacicevi dvori (Jelasics-kastély), Miljana, Veliki Tabor, Trakosan, Janusevec


Zágráb - térkép Zágráb - Zagreb Zágráb - Zagreb Zágráb - Zagreb - Medvedgrad
Okic - Középkori várrom Zágráb - Zagreb Zágráb - Zagreb Zágráb - Zagreb


 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Horvátország
· Publikálta: Deleira


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Horvátország:
Krk -sziget

Cikk értékelése
Átlagolt érték: 5
Szavazat: 1


Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Beállítások
 Hirdetések
Kapcsolódó rovatok

Adriai tengerHorvátország

Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!
© 2005. Adriai-tenger utazási információs portál DVD Top Toplista