Adriai-tenger - Horvátország, Szlovénia, Olaszország, Montenegró
ADATAID  •   FÓRUMOK  •   KÉPGALÉRIA  •   LINK KÜLDÉS  •   LINKEK  •   ROVATOK  •   HÍREINK  •   AJÁNLJ MINKET  •   E-MAIL  •   VALUTAVÁLTÓ  •   IDŐJÁRÁS
Szponzorált linkek
Bővített menü
 Főoldal

 Kommunikáció
 Fórum
 Kapcsolat
 Ajánlj minket!
 Szavazások
 Híreink
 Rovatok
 Hírküldés
 Hírek archívuma
 Letöltések, Linkek
 Linkek
 Link küldés
 Információk
 Szavazások
 Toplisták
 Valutaváltó
 Személyes terület
 Kapcsolat
 Ajánlj minket!
 Keresés
 Naplók
 Adataid
 Utazási információk
 Utazás Horvátország
 Utazás Montenegró
 Utazás Olaszország
 Utazás Spanyolország
 Utazás Szlovénia
 WYW Linkek
· Utazás
· Horvátország
· Horvát-apartman
· Horvát-szigetek
· Olaszország
· Szlovénia
Hirdetés


Kategóriák
Szavazás
Hová utaznál szívesebben?

Tengerpart
Balaton
Hegyvidék
Sivatag
Esőerdő
Mindegy, csak ne a négy fal között legyek!Eredmények
Szavazások

Szavazat: 247592
Megjegyzés: 0
Hírek: Shopping Olaszországban
Shopping Olaszországban A nyaraláshoz számunkra éppúgy hozzátartozik a shoppingolás, mint a napfény, a tenger, vagy a városnézések és a múzeumok. >>>


Shopping Olaszországban

A nyaraláshoz számunkra éppúgy hozzátartozik a shoppingolás, mint a napfény, a tenger, vagy a városnézések és a múzeumok. Hiába is határozzuk el, hogy nem veszünk semmit, csak apró ajándékokat, s pénzünket arra költjük, hogy "csak" jól érezzük magunkat, szinte biztos, hogy veszünk valamilyen csinos darabot. Nos Olaszországban ezzel nem csak a nők vannak így. Még a vásárolni legjobban utáló férfiak is elcsábulnak valamire.


Anno - mikor a magyar turisták számára az úti cél megválasztásánál a bevásárlás is fontos szempont volt - Olaszország a cipőt és az ékszert beszerezni szándékozók desztinációja volt elsősorban.
Nos, valóban az olasz cipők még ma is a világ legkényelmesebb lábbelii közé tartoznak. Legfőképpen azért, mert az olasz nők roppant ügyelnek arra, hogy mindig a ruhájuk színéhez, stílusához, s persze az alkalomhoz illő cipőt viseljenek. Így azután elképzelhetik, hogy egy olasz nőnek hány pár cipője van a szekrényben! A gyártás, és a kínálat bőséges, hiszen nem csupán a hazai piacra dolgoznak, hanem jelentős az export is. Viszont az olasz cipő értelemszerűen Olaszországban a legolcsóbb. Igaz - az olcsó ár elérhetősége miatt, meg azért is mert az olaszok komoly állatvédők - a legtöbb cipő nem valódi bőr!
De: a bőr tulajdonságait legjobban utánzó műbőr gyártását az olaszok a tökéletességig vitték. Vajpuha, szellős, kényelmes, megszólalalásig hasonló a valódi bőrhöz. A piacokon az árusok meg is próbálják bőrként eladni a gyanútlan turistáknak. Ugyanez vonatkozik a többi bőrárura is, azaz elsősorban a táskákra. Elegáns, divatos, sikkes, praktikus táskák, retikülök, tömegéből lehet válogatni.
S nyugodtan vásároljunk piacon, a minőség semmivel sem rosszabb, mint az üzletekben - de alkudni szinte kötelező. Aki nem alkuszik, az pórul járhat: Ha pechje van megláthatja cipőjét, táskáját az üzletben - olcsóbban, mint a piacon. (A piaci rituáléhoz ugyanis hozzátartozik az alkudozás, így az árus eleve magasabb árat mond a kezdésnél.)
S természetesen nem csupán a nőknek, hanem a férfiaknak is fantasztikus cipő, autóstáska, öv, kínálat vonul fel a piacokon. Nyáron a nagyobb üdülőhelyeken, egy-egy üdülőkörzet központi helyén minden héten van piac, ahol nem csupán élelmiszert (főleg gyümölcsöt) érdemes beszerezni, hanem mindenféle divatcikket.
Valószínűleg kevesen vannak, akik ellen tudnak állni a fürdőruhák, strandkendők, könnyű kalapok hihetetlen gazdag választékának. Színben, fazonban, méretben nem létezik, hogy ne találjunk többet is, ami tetszik. S nem baj, mert a fürdőruhák minősége jó, ára pedig lényegesen alacsonyabb, mint nálunk. Az üzletekben, butikokban a legújabb divat szerinti konfekció árukból nyugodtan vásárolhatunk - árban hasonló, mint nálunk, minősége azonban sokkal jobb.
Jó tudni, hogy a nagyobb városok szélén, sok helyen találni hatalmas méretű nagykereskedelmi központokat, ahol azonban a hét bizonyos napjain sok üzletben bárki vásárolhat egy-egy darabot, (a cipőtől, a ruházati és textil termékeken át, a fürdőszoba-, konyhafelszerelésig mindent) természetesen "kiskereskedelmi" áron, ez azonban még mindig olcsóbb, mint a butikokban. Az autópályák mentén a "Centro commerciale" tábla általában ilyen központokat (is) jelöl.
Az ékszerimádók is biztos, hogy ki kell, nyissák pénztárcájukat. Ebben a tekintetben az olasz nők hitvallása ugyanaz, mint a cipő vonatkozásában. Az ötvösmesterségben is kiválóak az olaszok. Így csodálatosan egyszerű, éppen ezért elegáns, vagy ízlésesen díszített láncok, gyűrűk, karkötők garmadából választhatunk. Az ár láttán, hihetünk a szemünknek, ám jó tudni, hogy a divatos arany ékszerek általában csak 14 karátosak. A 18, 24 karátos, valódi drágakövekkel készült ékszereknek ott is komoly áruk van, igaz még mindig olcsóbbak, mint nálunk. Aki nem aranyban utazik, azt viszont biztos elcsábítják a szebbnél-szebb, divatos, ízléses bizsu kollekciók. A férfiakat svájci minőségben, elegáns és "férfiasan" divatos órák zökkenthetik ki flegmaságukból.

Ajándékként, emlékként - magunknak is, barátainknak is - ínyencségeket vásárolnék, főleg ha autóval utazunk, s nem kell a repülőgépen cipelni. Különleges formájú csodaszép üvegben, ízesített (bazsalikommal, fokhagymával, kakukkfűvel) olívaolajat, vákuumcsomagolásban prosciutto crudo-t (azaz nyers, ám omlósan puhára pácolt, szárított sonkát) nemes penészű kék sajtot, gorgonzolát, melynek íze vetekszik a híres francia roquefort-éval, vagy egy palack finom grappa-t, azaz szőlőtörkölyből készített párlatot, melyet az olaszok kizárólag emésztésserkentőként, azaz az étkezés végén fogyasztják.
Ha borkedvelők vagyunk, s barátainknak is azt szeretnénk venni, feltétlenül enoteca-ban vásároljunk.

(Minden valamire való üdülőhelyen van legalább egy.) Ott garantált, hogy a bort megfelelően tárolták, s az üzletben való elhelyezése is biztosítja, hogy a bor megőrizze minőségét. A jó minőségű bor azonban Olaszországban sem olcsó. Egy-egy palack finom toszkán, vagy piemonti vörös borra legalább 30-40 eurót rá kell szánnunk, de az igazán nagy borokért 80-100 euró sem ritka ár.

Forrás:
Életforma 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Olaszország
· Publikálta: Deleira


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Olaszország:
Bibione

Cikk értékelése
Átlagolt érték: 4.5
Szavazat: 4


Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

Beállítások
 Hirdetések
Kapcsolódó rovatok

Adriai tengerOlaszország

Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!
© 2005. Adriai-tenger utazási információs portál DVD Top Toplista